maandag 13 augustus 2018

Review: Goed boeren – (inzaaien, niet overdenken, maar doen) Cato



Stel, je bent een Romeinse zakenman met veel geld. Je wilt investeren in een goed boerenbedrijf. Hoe pak je dat aan? In dit boek vertelt Cato waar je op moet letten. Gebouwen en hun uitrusting,

werktuigen, slaven en de benodigde voeding, modelcontracten, rituele gebeden, recepten voor deegwaren: alles komt aan bod. Vertaler Vincent Hunink doet wat we van hem gewend zijn: inhoudelijk en stilistisch is dit een topvertaling. ‘Wanneer je van plan bent een boerderij aan te schaffen, houd dan dit in gedachten: koop niet te gretig, spaar je niet de moeite haar te gaan bekijken en beschouw het niet voldoende er eenmaal omheen te lopen.’ Goed boeren is een handboek voor de Romeinse kapitalist. Cato biedt een fascinerend inkijkje in het antieke Italië. Het is tevens het oudste overgeleverde Latijnse proza.




In 'Goed boeren' (de agricultura) geeft Cato raad en tips hoe een boerenbedrijf te beginnen. Eigenlijk is het vooral een opsomming, niet vertellend, en dat is wel jammer. Het zorgt ervoor dat het een beetje saai lezen is. Er zijn bijvoorbeeld tips hoe en wanneer je moet zaaien en natuurlijk oogsten en hoe je ziekten en wormen behandelt. Maar ook wat onverwachtere raad over hoe je olie uit olijven maakt en wijn. En passend bij de tijdsgeest krijg je ook raad hoe je je slaven moet behandelen. Wel apart en leuk vond ik de stukken die beschrijven hoe je het beste kan offeren aan de goden. De vertaling is uitstekend en op zich is het een apart boekje, uniek in zijn soort, en een aanvulling voor de geschiedenis fans van het Romeinse leven.

Review door Tony



Vertaling: Vincent Hunink

ISBN: 9789025309244

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 158

Prijs: 15




Geen opmerkingen:

Een reactie posten