vrijdag 3 augustus 2018

Review: Geen stap zonder Bata – Mariusz SzczygielGeef Bata (de schoen én de familie) in handen van Mariusz Szczygieł en er gebeurt een wonder. Met gevoel voor de ironie van de geschiedenis, op een glasheldere, bijna cabareteske toon, neemt de Poolse meesterverteller je mee terug naar 1900, naar het Moravische stadje Zlín, met amper duizend inwoners. Daar bedenkt Tomáš Bata, zoon van een schoenlapper, een nieuw type schoen voor de armen. Met zijn Bata-schoenenimperium groeit hij uit tot de Henry Ford van Europa.

Ritmisch en beheerst toont Mariusz Szczygieł in Geen stap zonder Bata hoe de grote lijnen van de geschiedenis verweven zijn met de kleine draadjes van het toeval.
Een creatief en amusant boekje vol verhalen waar je over gaat nadenken. Over het lot van de mens, over het kapitalisme van Bata, over liefde en communisme en blinde gehoorzaamheid.

De auteur is niet cynisch te noemen maar er zit toch een duistere ondertoon in het boek, vreemd genoeg op een luchtige en soms komische manier gebracht. De helft van de tijd weet je niet of je het moet geloven en de auteur serieus moet nemen, maar het klinkt allemaal zo absurd dat het wel waar moet zijn.

Dit kleine kunstwerkje heeft mij er toe aangezet meer over deze schrijver op te zoeken om nog meer te kunnen genieten van zijn woordkunsten.

Dat zegt dus genoeg.

Review door Tony

Mariusz Szczygiel


ISBN: 9789021406602

Uitgeverij: Querido Fosfor

Pagina’s: 140

Prijs: 5,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten