vrijdag 10 augustus 2018

Review: Fascisme – een waarschuwing – Madeleine Albright"Als regeringen in Europa en Amerika de opmars van het fascisme niet tegenhouden, wie dan wel?' – Madeleine Albright
Een destructieve kracht is in de hele wereld bezig aan een hernieuwde opmars. En die kracht heeft volgens de voormalige US Secretary of State Madeleine Albright alle kenmerken van fascisme. Aan het eind van de jaren tachtig, toen de Koude Oorlog ten einde kwam, geloofde zij net als velen dat de democratie voor eens en altijd had gezegevierd. Maar bijna dertig jaar later lijkt de loop van de geschiedenis niet langer zeker.

Instituten waar ze heel haar leven op kon rekenen worden aangevallen. Democratische principes worden aan de kant gezet en de notie "waarheid' wordt belachelijk gemaakt door individuen met enorme macht. Overal waar Madeleine Albright komt wordt haar gevraagd: Wat denk je? Waarom gebeurt dit? Wat kunnen we doen?

Albright roept ons op de fouten van het verleden niet te herhalen. Daarbij baseert ze zich mede op haar jeugdervaringen in het door oorlog verscheurde Europa en de kennis die ze opdeed als diplomaat.Madeleine Albright was minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, tussen 1997 en 2001. Ze behandelt in dit boek uitgebreid de geschiedenis van het fascisme onder Mussolini (1922-1945) en Hitlers nazisme (1933-1945), waarom ze toen zo veel succes hadden. Alle gekende autoritaire leiders komen vervolgens aan bod, zoals Franco, Salazar en dan de meer hedendaagse zoals Chavez, Poetin, Erdogan en Orban. En als meest moderne fascist haalt ze Kim Jong-un aan.

Uiteraard kon Trump niet ontbreken. Albright geeft een duidelijke analyse van de veranderingen en richtingen die de Verenigde Staten sinds zijn presidentschap ingegaan zijn. Amerika is niet meer het boegbeeld van vrijheid en democratie, maar bijna een narcistische staat geworden, die bondgenoten minder kansen geeft dan dictators. Vergis je niet. Albright houdt het niet volledig negatief, ze probeert de lezen ook hoopvolle boodschappen mee te geven.

Een makkelijk leesbare verhandeling, een tijdloos boek dat iedereen zou moeten lezen. 
Een terechte waarschuwing!

Review door Tony

Madeleine Albright


ISBN: 9789029523998

Uitgeverij: Arbeiderspers

Pagina’s: 300

Prijs: 19,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten