zondag 10 december 2017

Review: Ontwakende Goden - Sylvain Neuvel


Als kind deed Rose Franklin een verbijsterende ontdekking: een metalen hand, die diep in de aarde begraven was. Daarna stond haar leven in het teken van dit mysterie en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: waarom lagen er overal ter wereld reusachtige metalen lichaamsdelen?
Jaren van onderzoek hebben intrigerende antwoorden opgeleverd, maar evenzoveel verwarrende vragen. Het antwoord lijkt dichterbij dan ooit als een tweede robot - veel groter dan de eerste - zich uit het niets manifesteert, midden in de binnenstad van Londen.
De mensheid zit aan de buis gekluisterd en volgt alle ontwikkelingen live. Zou dit dan het eerste contact zijn met buitenaards leven? Is dit het moment waar de mensheid meer te weten komt over de oorsprong van het universum? Als deze met een bliksemaanval zijn ware gezicht toont, breekt wereldwijd paniek uit.


Ik popelde om aan dit vervolgdeel te beginnen, zodra het boek nog maar de brievenbus binnengleed (ik stond nog net niet op wacht). En Neuvel heeft me niet teleurgesteld. Wat een verhaal!!! (ja, het is drie uitroepingstekens waard, deal with it!!!)
De stijl, volledig in dialoog en monoloog, en verteld doormiddel van ondervragingsgesprekken, audiodagboeken, nieuwsuitzendingen en nog andere manieren, beviel me wederom uitermate. Ik houd sowieso al van veel dialogen en gesprekken in verhalen en het feit dat zo goed als het hele boek daaruit bestaat maakt het des te leuker en vooral ook spannender. Het verhaal leeft echt, als een film vouwt het zich voor je open en je wordt er ademhappend in ondergedompeld. Er is continu actie en interactie, wat maakt dat iedere pagina boeiend as hell blijft.
Verder ben ik verliefd geworden op haast ieder karakter. Op de serieuze en verstandige brigadegeneraal Eugene Govender, op de dappere en scherpzinnige Kara, op dokter Rose Franklin die ondanks haar hoge intelligentie onzeker is als de pest, de eigenzinnige goedhartige Vincent Couture en ja, zeker ook de mysterieuze figuur die iedereen ondervraagt, maar niemand van weet hoe die heet en wat hij doet (op het einde kom je het wel te weten).
Het sci-fi gehalte in dit boek is voor iedereen weggelegd, zelfs voor degenen die er een hekel aan hebben. Waarom? Omdat je er ontzettend veel van bijleert, en het vermengd wordt met archeologie, religie, mythologie, biologie en nog veel meer wetenschappen. Het is bovendien urban sci-fi, wat betekent dat het allemaal op Aarde afspeelt. Fictie met een grote portie non-fictie overgoten, zeg maar.
Het is zo'n boek waarvan je het einde wilt weten (wat overigens grandioos is en nog met een twist) maar waarvan je ook wilt dat het nooit eindigt.
Zou er nog een derde deel komen? Ik denk het niet, wat ik heel jammer zou vinden, maar als iemand het kan schrijven, is het wel Sylvain Euvel, want die gast heeft een ongelooflijk intelligente en creatieve geest.
Cadeautip voor de feestdagen, samen met deel één waarvan hier de recensie te lezen is.

Sylvain Neuvel

ISBN: 9789045214054
Pagina's: 348
Uitgeverij: Karakter  
Prijs: 17,99 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten