zondag 17 december 2017

Review: Artemis - Andy Weir


Jasmine Bashara, roepnaam Jazz, ervaart de kleine stad waar ze woont als beklemmend: steeds maar weer dezelfde gezichten, dezelfde verhalen en de dagelijkse sleur van haar werk. Ze droomt van grote rijkdom en een beter leven op Aarde. Jazz is namelijk een van de handvol kolonisten die in Artemis woont, de eerste en enige stad op de maan.
Het leven op Artemis is zwaar als je geen rijke toerist of excentrieke miljardair bent, en Jazz is verre van een van beide. Ze heeft torenhoge schulden, haar baantje als koerier levert nauwelijks genoeg op voor de huur van een klein appartement zo groot als een metalen doodskist, en haar ontluikende carrière als smokkelaar wil ook maar niet van de grond komen.
Als een kans zich voordoet om dit allemaal achter zich te laten en eindelijk het leven te leiden waar ze al haar hele leven van droomt, peinst ze er niet over om neet te zeggen, zelfs al weet ze dat er een addertje onder het gras zit.
De perfecte misdaad plegen is nooit eenvoudig - al helemaal niet op de maan - maar de reacties die haar spectaculaire daad teweegbrengt, had niemand kunnen voorzien en Jazz komt terecht in een samenzwering over de heerschappij van Artemis.


Weer een boek waar ik van genoten heb!
Je leert ontzettend veel bij van hoe het leven er aan toe zou gaan als je op de maan zou wonen. Andy Weir is op dat gebied zeker geen fantast, maar een groot kenner; hij is namelijk fysicus en ingenieur met een passie voor ruimtevaart. Dat getuigt ook zijn vorige boek dat verfilmd werd: 'The Martian'.
Jazz is een sassy vrouw, brutaal als de pest, hoogintelligent, met humor, scherpe tong en een soft hartje. Ze is handig op vele gebieden en weet zich overal uit te redden, wat ook wel nodig is, want er gaat een hoop mis in haar leven.
Ik vond haar meteen uitermate sympathiek en doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven, voel je je ook meteen bij alles wat Jazz doet betrokken. Niet alleen Jazz, maar alle personages vond ik wel iets hebben, of grappig of aimabel of intrigerend.
Het eerste deel is behalve speels en grappig, ook leerrijk. Wat is er nodig om te wonen op de maan, hoe zou een samenleving er daar uitzien, wat zijn de voordelen en de beperkingen... Alles komt even geloofwaardig en interessant over. Bij het tweede deel van het verhaal komt er veel technische mambojambo te kijken. Daar moet je als lezer dan wel van houden. Maar zelfs al doe je dat niet, dan nog is het niet storend, omdat het vermengd wordt met luchtigheid en leuke dialogen (waar ik vaak breed om moest glimlachen).
Vlot geschreven, met flair en vooral intelligent.
Een boeiend maanverhaal met veel actie, flitsende dialogen en een hoofdpersonage dat je meteen mag.
Aanrader!
Andy Weir

ISBN: 9789045215952
Pagina's: 276
Uitgeverij: Karakter  
Prijs: 17,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten