dinsdag 5 december 2017

Review: Gladiatoren (Volksvermaak in het Colosseum) - Fik Meijer


Gladiatorenshows waren gruwelijk en wreed, maar mateloos populair in Rome. Vanaf de derde eeuw v.Chr. tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr. hebben miljoenen toeschouwers zich vergaapt aan het spel met de dood in de arena. Vooral na de inwijding van het Colosseum in 80 n.Chr. waren de shows van een ongekende omvang. Keizers gebruikten de shows om hun macht over mens en dier te demonstreren. In 'Gladiatoren' beschrijft Fik Meijer de gladiatorengevechten en alles wat daarbij hoorde. Kernpunt van het boek is een verslag van een dagvullend programma dat bestond uit drie onderdelen: in de ochtenduren vochten allerlei wilde dieren tegen elkaar of werden door gladiatoren bejaagd, tussen de middag vonden tallozen de dood in brute of kunstig opgezette executies, in de namiddag streden gladiatoren tegen elkaar op het scherpst van de snede. Speciale aandacht krijgt de vraag wat er na afloop van de voorstelling gebeurde met de talrijke lijken en kadavers. Maar er komen nog meer vragen aan de orde: Wat was de achtergrond van de gladiatoren? Welke vooruitzichten hadden zij? Hoe comfortabel zaten de toeschouwers in het Colosseum? Werden er in de arena ook zeegevechten gehouden? Hoe ging het met het Colosseum nadat de spelen waren verboden? Hoe betrouwbaar is het beeld dat door de film 'Gladiator' wordt opgeroepen? Kortom, 'Gladiatoren' is een compleet en overzichtelijk boek over misschien wel het populairste volksvermaak in het oude Rome.


De auteur heeft duidelijk heel veel research gedaan. Hij schrijft over hoe het in de tijd van de gladiatoren was, zowel over de wapens, technieken, als wat er met de lijken gedaan werd tot en met de erecodes.
Je krijgt over alles uitleg, over de architectuur, de gladiatorenshows, en zodanig dat het amusant en leerrijk tegelijkertijd is.
Je merkt wel dat de auteur moeite doet om zijn eigen mening voor zich te houden, maar dat stoort absoluut niet en eigenlijk is het juist leuk dat hij dat ook af en toe meegeeft. Tot we een teletijdmachine hebben uitgevonden, is geschiedenis tenslotte iets waar je een beetje naar raden moet. 
Met al de kennis die je opgedaan hebt in dit verhaal, besef je hoe gruwelijk die wereld geweest moet zijn, maar het maakt je ook nieuwsgierig om het een keertje te zien of mee te maken (dus kom op met die teletijdmachine!).
Iedereen die graag historische romans of thrillers leest, zal dit erg goed vinden, want het verandert je kijk op andere historische verhalen. Het is zelfs geschikt voor religieuze mensen, want je leest hoe het christendom en de gladiatoren invloed hebben gehad op elkaar.
Zeker een aanrader dus! Ook mensen die hier niet in geïnteresseerd zijn zullen dit boek nog smaken. Het verhaal wordt begeleid met mooie en goed uitgekozen foto's van kunst en archeologische vondsten. Het is duidelijk dat de auteur er veel liefde en tijd in gestoken heeft, want hij geeft de hele periode excellent weer. Ongelooflijk hoe hij zoiets afschuwelijks zo mooi weet te vertellen. Ik heb er serieus van genoten en van geleerd. Nadelen? Het boek was te kort.
(review door Tony)
Fik Meijer

ISBN: 9789025308308
Pagina's: 251
Uitgeverij: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Prijs: 15 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten