donderdag 14 december 2017

Review: De erfgenamen - Ildefonso Falcones


De erfgenamen van Ildefonso Falcones is het majestueuze vervolg op de bestseller De kathedraal van de zee, maar is volledig los daarvan te lezen. Vrijheid en de ongewisse strijd om het bestaan zijn de hoofdthema's in dit boek. De setting is intrigerend: rond 1400 wordt de stad Barcelona steeds machtiger door de bloeiende handel en scheepvaart. Tegelijk wint de kerk aan invloed en is er voortdurend strijd tussen zowel edelen en koningen van de verschillende rijken, als tussen die edelen en koningen onderling.
Tegen die achtergrond vertelt Ildefonso Falcones het pakkende, avontuurlijke verhaal over twee vrienden. Bernat, de zoon van Arnau (uit De kathedraal van de zee), begint als kaperkapitein; zijn vriend Hugo werkt noodgedwongen voor de aartsvijand van Arnau. Hun leven staat steeds op z'n kop door liefdesperikelen, intriges en machtswisselingen in Catalonië. Is hun vriendschap tegen dit alles bestand? 



Dit is een schitterend vervolg op 'De Kathedraal van de Zee'. De eerste is blijkbaar verfilmd en ook dit deel staat in de filmsteigers. En dat is geen wonder, want het is zo beeldend geschreven dat het is alsof je een film aan het kijken bent. Zo'n magistrale film die je eigenlijk in de bioscoop moet zien.
Het hoofdpersonage Hugo is leuk om te volgen en zijn karakter staat er, alsof je hem al lang persoonlijk kent. Na al zijn tegenslagen blijft hij het proberen, hij blijft opstaan en verder gaan. Dat op zich is al bewonderenswaardig.
Toch is Falcones vooral sterk in het schetsen van een tijdsbeeld. De details, nergens overbodig, zorgen ervoor dat alles levendig op je overkomt; de stad, de mensen, de kledij, de normen en waarden... Je merkt dat de auteur met kunde en plezier in die tijd en setting dook.
Een boeiende historische roman met veel diepgang en een uiteenlopend pallet aan onderwerpen: vriendschap, liefde, verraad, trouw, doorzettingsvermogen etc. Genieten op vele vlakken dus.
Een staaltje geniaal schrijven!
Ildefonso Falcones

ISBN: 9789024577378
Pagina's: 650
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Prijs: 27,50 euro



Geen opmerkingen:

Een reactie posten