maandag 26 februari 2024

Review: Veertien dagen - diverse auteurs



Veertien dagen speelt zich af op het dak van een flatgebouw in Manhattan tijdens de coronapandemie. De bewoners – van wie sommigen elkaar nauwelijks kennen – komen in de lockdownperiode in het geheim op het dak samen om elkaar verhalen te vertellen. Elke avond komen er meer bewoners bij, die plaatsnemen op stoelen, kratten en omgekeerde emmers, en langzamerhand worden ze echte buren.

Veertien dagen is een roman met een stuwende kracht en een verrassende twist: elk personage van deze groep heel verschillende New Yorkers wordt beschreven door een andere grote literaire stem – van Margaret Atwood, Emma Donoghue en Dave Eggers tot Diana Gabaldon, John Grisham en Celeste Ng.

Wat een geweldig goed boek!

Diverse bekende en minder bekende auteurs hebben dit verhaal vormgegeven, maar je merkt niet dat het door meerdere is geschreven; het leest als één verhaal.

De mensen die tijdens de covidlockdown boven op het dak van hun flatgebouw samenkomen om nog enigszins sociaal contact te hebben, zijn eerste wat weigerachtig om met elkaar te praten. Maar gaandeweg openen ze zich en vertellen ze ieder één of meerdere verhalen. Dat kunnen verzonnen, waargebeurde, fantasierijke, verschrikkelijke, hartverwarmende en gruwelijke verhalen zijn. 

Ik heb van elk verhaal ontzettend genoten omdat ze zo divers zijn, en vooral menselijk zijn. Ook de personages leer je goed kennen, door hun verhalen, maar ook door de interacties en dialogen. De diversiteit van mensen, hun hopen en verlangens, hun angsten en voorkeuren, het komt allemaal voorbij.

Ik leerde ook heel wat over de Amerikaanse mentaliteit en gebeurtenissen, alsook kijk je soms door de ogen van immigranten, of hoe het racisme toch nog een grote voet heeft in Amerika. 

Er speelt ook een bovennatuurlijk element doorheen het verhaal, het is één van de rode draden. 

Het einde was... WOW, echt een complete verrassing en ontzettend goed gevonden.

Dit boek krijgt van mij zes op vijf sterren, en wil ik het liefst door iedereen laten lezen.

Nederlands 

Paperback 

9789029514224 

06 februari 2024 

352 pagina's

De Arbeiderspers

23,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten