zondag 4 februari 2024

Review: Complete compendium van alles, iedereen en het universum - Adam Rutherford & Hannah Fry


Wat is tijd en waar komt het vandaan? Waarom zien dieren er zo uit als ze doen? Wat is een gedachte? Waarom is er niets echt rond? Houdt mijn hond van me? Slechts gewapend met keiharde wetenschap tackelen Fry en Rutherford dit soort wezenlijke vragen. Ze nemen ons mee op een humorvolle reis van het allereerste ontstaan van tijd en ruimte, via planeten, evolutie en dinosaurussen, naar ons eigen brein. En dan blijkt: de kosmos is bizar en mensen zijn extreem vreemd, maar toch valt er nog best wat van het leven te begrijpen.

Een heerlijk boek voor alle nerds en wetenschapsfans of mensen die willen weten wat deze mensen boeit.

Op sympathieke wijze (had ik ze maar als leraar gehad vroeger!) brengen ze de wereld van wetenschap bij je thuis, en dat doen ze op een humoristische manier met veel verve en plezier, en vaak betrekken de auteurs het op hun eigen ervaringen. 

Het is moeilijk om te beslissen wat uit het boek nu het meest leuke of interessante onderwerp was. Ze hadden allemaal wel iets verrassends of iets waar ik eerder totaal niet bij stilstond.

Voor de niet wetenschappers onder ons die besluiten het boek te lezen, pas op, want het is verslavend. Voor je het weet wil je je nog verder in wetenschap verdiepen.

Jammer dat het een beknopte versie is, want het mocht voor mij gerust een dikker boek zijn. De auteurs hebben vast nog veel boeiende dingen te vertellen, en met nog meer fabeltjes komaf te maken.

Vlot leesbaar, mede door de korte hoofdstukken en anekdotes tussendoor.

Review door Tony

Nederlands 

Paperback 

9789044543308

21 november 2023 

320 pagina's

De Geus

21,50 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten