zondag 18 februari 2024

Review: De brand van Rome - Paul Maier



'De brand van Rome' is een historische roman van formaat. Van Paul Maier, de auteur van 'Het Rama-document'.

'De brand van Rome' is een meeslepende roman van Paul Maier die de lezer binnenvoert in het turbulente Romeinse leven in de eerste eeuw.

In de zomer van 64 wordt Rome, het centrum van de toenmalige wereld, opgeschrikt door een enorme brand. Een groot deel van de stad gaat in vlammen op. In de chaotische tijd na deze brand schuift keizer Nero de schuld in de schoenen van de christenen in Rome. Een bizarre periode van vervolging en religieuze zuivering is het gevolg.

In deze historische roman beschrijft Paul Maier op boeiende en historisch betrouwbare wijze het leven in Rome voor en na de brand. Temidden van het decadente en hedonistische leven van veel Romeinen en de corrupte politiek van de keizers en hun adellijke vrienden, proberen de christenen vorm te geven aan hun godsdienst. Voor de familie van Flavius Sabinus, stadsprefect van Rome onder Nero, is dit op bepaalde momenten bijzonder moeilijk. Als na de brand de problemen voor de christenen alleen maar toenemen, rest Sabinus en zijn vrienden maar één oplossing.
Mijn interesse voor het oude Rome is begonnen met Quovadis. Na het lezen van vele verhalen, geschiedenisboeken en romans, uit die periode, ben ik bij een hoogtepunt aangekomen met dit boek: De brand van Rome. 

Met alle kennis van de auteur van het verleden van de Romeinen maak je als lezer deel uit van een groep verscheidenen karakters die historisch echt bestaan hebben en allemaal direct of indirect een invloed hebben gehad op de toekomst van Rome en de Westerse wereld.

De gesprekken tussen de personages zouden echt gebeurd kunnen zijn, en hun handelingen ook. Wat het verhaal alleen nog meer kracht geeft en het nog meer indruk maakt.

In dit boek komen ook geen verzonnen gebeurtenissen voor, zoals de auteur in het begin al uitlegt. Ongelooflijke grote en verschrikkelijke gebeurtenissen van moordende keizers, brandend Rome, tot de eerste vervolging van de Christenen. 

Een gruwelijk verhaal en gruwelijk goed geschreven, zelfs het lezen van de noten brachten me veel plezier. Eén van de toppers in dit genre, zeker weten.

Het ergste wat ik er zeggen van kan, is dat het boek uit is.

Review door Tony

Nederlands 
Paperback 
9789029735674 
28 september 2023 
496 pagina's
KokBoekencentrum
20 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten