zondag 4 februari 2024

Review: Keizer van Rome - Mary Beard



Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome?

‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden, waarom ze het deden en waarom er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen worden verteld. We gaan in op grote thema’s zoals macht, corruptie en samenzwering, maar kijken ook naar hun dagelijks leven. Wat aten ze, en waar? Met wie gingen ze naar bed? En hoe reisden ze rond?

In dit boek spelen allerlei mensen een rol die geen keizer waren en daartoe ook geen ambities hadden, maar die het keizerlijke systeem wel faciliteerden: behoedzame aristocraten, slaafgemaakte koks, ijverige secretarissen, hofnarren en zelfs een arts die een jonge prins aan zijn amandelen behandelde.

Het Romeinse Rijk had nooit kunnen voortbestaan als het door een stel gestoorde despoten zou zijn bestierd. Wat mij interesseert is hoe die verhalen over waanzin zijn ontstaan en hoe het keizerrijk werkelijk werd bestuurd. Maar ook wil ik de angst doorgronden die onder de Romeinen heerste, niet omdat het bewind van de keizers zo bloederig was (ze verwachtten niet anders), maar omdat met dat bewind een vreemde, verontrustende dystopie was ontstaan, gebouwd op misleiding en bedrog.’
Mary Beard is een van die zeldzame historici die niet saai kan zijn, al zou ze er moeite voor doen.
Met haar eigen meningen en ideeën neemt ze je mee op een reis om je te laten zien hoe het leven was voor een Romeinse keizer, voor het hof en voor iedereen die er woonden. 
De Romeinse periode is er één die zo machtig interessant is dat het leerzamer en interessanter is dan je wildste fantasieën. 
Mary Beard is één van de beste reisgidsen over die periode die ik ooit gelezen heb en haar kennis ervan is waanzinnig, net als haar durf om andere ideeën te opperen of oude ideeën, van andere historici, te weerleggen.
Er zijn veel foto's in het boek die heel erg mooi aansluiten bij de verhalen van de mensen aan het hof, van keizer tot aan slaaf. 
Je zou kunnen zeggen dat de auteur een tijdmachine overbodig maakt, door haar gevoel voor detail en haar manier van vertellen, levendig en gevarieerd. Het plezier dat ze beleefde aan het schrijven springt van de pagina's af.
Beard is de top op het gebied van de Romeinse geschiedenis!

Review door Tony
Nederlands 
Hardcover 
9789025316655 
17 oktober 2023 
528 pagina's
Athenaeum, Polak & Van Gennep
35,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten