vrijdag 15 december 2023

Review: Een bloedige zomer - Dan Jones



In ‘Een bloedige zomer’ beschrijft de bekende historicus Dan Jones de geschiedenis van de Engelse boerenopstand van 1381, als een grote groep horigen in verzet komt tegen koning Richard II.

In ‘Een bloedige zomer’ beschrijft Dan Jones, een van de bekendste historici van deze tijd, de geschiedenis van de Engelse boerenopstand van 1381. Midden in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk komt het horige Engelse volk, geteisterd door armoede, belastingdruk en de pest, in opstand tegen de koning Richard II. De opstandelingen worden aangevoerd door de mysterieuze kapitein Wat Tyler en de visionaire prediker John Ball. De veertienjarige vorst en zijn adviseurs leveren een wanhopige strijd om de Engelse kroon te redden.

Dan Jones reconstrueert de bloedige gebeurtenissen van de zomer van 1381, mede aan de hand van ooggetuigenverslagen. Het levert een levendig beeld op van een wrede maar moedige klassenstrijd uit de veertiende eeuw, die blijvende gevolgen afdwingt.
Dan Jones is één van die schrijvers die je in een tijdmachine meeneemt naar het Middeleeuwse Engeland waar de boeren in een opstand zijn gekomen en het koninkrijk en de troon in gijzeling hebben gehouden. Op een vreemde manier doet het me denken aan de bestorming van het Capitool in Washington DC, maar dan met meer gegronde redenen.

Dan Jones is heel erg goed bezig in het boek met het beschrijven en uitleggen van de volkswoede die volgde op (hoe kan het ook anders) nieuwe belastingen om de oorlog in Frankrijk te kunnen financieren.

Het klinkt allemaal als een vergeten voetnoot uit de geschiedenis, maar naarmate je dit boek steeds verder leest, zal je merken dat er overeenkomsten zijn met deze moderne tijd en de politiek.

Er wordt hier duidelijk bewezen dat inderdaad geschiedenis zich herhaalt. Verbazingwekkend is het wel dat er van zo'n schokkende gebeurtenis, zo weinig geweten is bij het grote publiek, en sterker nog, dat er in Frankrijk en in Vlaanderen ook boerenopstanden zijn geweest.

Heel belangrijk dat je er niet van uitgaat dat het alleen de boeren waren, maar een heel groot deel van de bevolking, en zelfs een paar edelen.

Naarmate je je in dit boek verdiept, zul je het gevoel krijgen dat je meegenomen wordt op een gegidste toer van het Engeland van de veertiende eeuw. Dan Jones kent duidelijk zijn stiel. 

Review door Tony

Nederlands 
Hardcover 
9789401920100 
24 oktober 2023 
272 pagina's
Omniboek
29,50 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten