zaterdag 20 juni 2020

Review: De zeemogendheden – Andrew LambertOp hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in "De zeemogendheden' het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging hen niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. De auteur laat zien waarom deze staten dynamischer, opener en uitzonderlijker waren dan hun imperiale collega's. Volgens Lambert creëerden deze vijf staten bewust een maritieme mentaliteit en identiteit, die de internationale handel en liberale waarden van de moderne wereld hebben vormgegeven. Andrew Lambert geeft met "De zeemogendheden' een indrukwekkende analyse van de maritieme cultuur. Met prachtige kaarten, illustraties en registers.
Dit boek analyseert en bekijkt hoe belangrijk de zee is voor de ontwikkeling (op verschillende gebieden) van bepaalde staten, stadstaten, landen en republieken. Gaandeweg wordt het duidelijk hoe het komt dat dit ook invloed heeft gehad op de kunst, cultuur en het denken van de mensen die in zulke landen en steden leefden. Zoals bijvoorbeeld hoe de architectuur van Amsterdam is beïnvloed geweest door de zeevaart en ook hoe kunst gebruikt werd als propaganda om de zeevaart te bevorderen.

Lambert legt de verschillen uit tussen landen die de zeeën wilden beheersen en deze die het wilden gebruiken voor handel en ontdekkingen. Het toont aan hoe de politiek in het oude Athene, Carthago en Rome botste en als je goed oplet merk je dat de geschiedenis zich inderdaad herhaalt. Lambert legt ook uit waarom stadsstaten zoals Carthago en Venetië en landen zoals Nederland en Engeland zoveel van elkaar geleerd hebben. Al was de een meer succesvol dan de ander.

De auteur schrijft echt leerzaamet lef en overtuigend. Het is vlot leesbaar omdat het zo interessant is en je er niks van wil missen. Dat zorgt ervoor dat je het rustig en zorgvuldig uitleest en er een tijdje zoet mee bent.

Dit boek is een standaardwerk voor mensen die meer willen weten over waarom de zeeën en oceanen zo belangrijk zijn voor onze ontwikkeling. Het is een pluspunt als je al wat over geschiedenis kent, maar het is niet noodzakelijk.

Dit is een boek dat je in je bibliotheek moet hebben en nooit meer kwijt wilt. 
Voorzien van enkele mooie illustraties en kaarten.

5 op 5 sterren (eigenlijk 6).ISBN: 9789401916288Uitgeverij: Omniboek
Hardcover

Pagina’s: 479

Prijs: 34,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten