zaterdag 13 juni 2020

Review: De heerser – Niccolo Machiavelli"Machiavellist' is een gangbaar woord voor een politicus of manager die in zijn persoonlijke moraal alles ondergeschikt maakt aan zijn eigen machtsuitoefening. In De heerser kan zo iemand opzoeken waarom dat moet, en hoe. Meestal gaat het om een subtiel spel waarbij andermans belangen in het oog worden gehouden, juist omdat de macht dan effectiever kan worden gehandhaafd.

Machiavelli geeft richtlijnen voor het beleid van de heerser die zijn zetel ongestoord wil behouden. Daarbij geeft hij voorbeelden van het goed of verkeerd toepassen van gedragsregels, die ten dele amoreel zijn, en niet vrij van een grote dosis cynisme. Het boek is geschreven voor politici, maar het werd onbedoeld een filosofische analyse van het begrip macht. Niet zonder reden was het lievelingslectuur van zowel Napoleon als Stalin.
Review door Tony

Het is wel duidelijk, door deze herdruk, dat het boek nog steeds de interesse van het lezerspubliek heeft, en terecht. Het is een klassieker en nog steeds hedendaags van toepassing.

Ik heb dit boek met uitermate plezier gelezen. Het begint met een introductie over de tijdsgeest waarin Machiavelli dit boek schreef. Zoals ik al eerder zei: het boek blijft van toepassing op het huidige bedrijfsleven.

Het boek zit boordevol prachtige teksten. Frappant is dat volgens Machiavelli een heerser beter niet te goed is, omdat dat het einde van zijn heerschappij betekent.

Een heerser moet dus wreed zijn en respect afdwingen, maar niet in die zin dat ze hem haten. Het volk moet voor een heerser op de eerste plaats komen en hij moet alles doen zodat ze het goed hebben. De heerser moet beslissingen nemen die op lange termijn verstandig blijven, niet enkel in het nu.

Dit boek raad ik iedereen aan. Zelfs al interesseert het onderwerp je niet meteen, ik ben ervan overtuigd dat het je toch zal boeien.ISBN: 9789025310950

Hardcover

Uitgeverij: Athenaeum, Polak & Van Gennep

Pagina’s: 209

Prijs: 22,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten