woensdag 19 september 2018

Review: Het mysterie van de drie kwarten (Hercule Poirot mysterie) – Sophie HannahHercule Poirot komt thuis na een lunchafspraak en treft een boze dame voor zijn deur aan. Haar naam is Sylvia Rule en ze vraagt op hoge toon waarom Poirot haar een brief heeft gestuurd waarin hij haar beschuldigt van de moord op Barnabas Pandy, een man van wie ze nooit gehoord heeft. Laat staan ontmoet. Poirot is evenals zijzelf geschokt, en binnen treft hij John McCrodden aan. Iemand die hij eveneens een beschuldigende brief gestuurd zou hebben. Poirot vraagt zich af hoeveel van die brieven er verstuurd zijn, en of de heer Pandy leeft of dood is. Hij kan niet anders dan op onderzoek uit gaan.


Het is het eerste verhaal met Poirot van de auteur Sophie Hannah dat ik lees en ik was aangenaam verrast. Het lijkt me niet makkelijk een karakter van een legendarische schrijfster goed neer te zetten, maar daar is Hannah zeker in geslaagd. Ik kreeg wel het idee dat ze een beetje een eigen draai aan het Poirot figuur heeft gegeven, maar dat gaf juist een origineel tintje aan het karakter.
Het verhaal speelt zich af in de jaren 30 in Engeland, in een landhuis, wat voor mij al meteen een goed begin is.
Poirot blijf ik een grappig persoon vinden, met al zijn excentriciteiten en maniertjes. Altijd leuk hem op een speurtocht te volgen, of het nu in een Tv-serie of boek is.
Het verhaal wordt verteld door Edward Catchpool, een Scotland Yard inspecteur die Poirot bijstaat.
Vier personen beschuldigen Poirot ervan dat hij hen een verschrikkelijke brief heeft gestuurd en in eerste instantie lijkt geen van de individuen verbonden te zijn. De karakters zijn uitstekend neergezet. De beroemde vader die de doodstraf steunt, Annabel die geobsedeerd is door haar hond, een vrouw genaamd Sylvia waarover allerlei geruchten de ronde doen en de leerkracht Hugo. Bij nadere analyse blijkt al snel dat drie van hen losjes met elkaar verbonden zijn. Zou het mogelijk een moord zijn geweest of is er iets anders aan de hand? Verdachten genoeg alleszins.
Uiteraard geen Poirot-verhaal zonder schandalen, vele geheimen, drama’s en intriges. De spanningsboog staat nagenoeg het hele verhaal gespannen.
Ik ben ervan overtuigd dat de fans van Agantha Christie’s Poirot niet teleurgesteld zullen zijn.  
Ik heb er alleszins enorm van genoten.

Sophie Hannah

ISBN: 9789044354881
Uitgeverij: The House of Books
Pagina’s: 331
Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten