woensdag 5 juli 2017

Review: Wonderwezens (Klein overzicht van mythische figuren) - Ingrid Biesheuvel & John RabouVan Arachne tot zeemeermin, van antipoden tot zeeridders: ze worden allemaal door Ingrid Biesheuvel behandeld. In vijfentwintig teksten krijgen figuren uit de mythologie, wonderwezens en monsters een beknopte, feitelijke uitleg waarbij in iedere tekst verbanden worden gelegd met literatuur uit middeleeuwen en renaissance. Iedere tekst legt bovendien een – vaak verrassende – link naar hedendaagse situaties. De potloodtekeningen van John Rabou, met accenten in bladgoud, voegen daar een extra dimensie aan toe en maken de lezer nieuwsgierig naar de begeleidende tekst. Dit boek is voor iedereen, jong en oud, die belangstelling heeft voor mythologie, geschiedenis en literatuur.


Het zijn allemaal korte lezingen van verschillende culturen en tijden met betrekking tot mythische wezens. Het boek is duidelijk gemaakt met veel plezier (en kunde) en heeft niet een echt eenduidige lijn, behalve dat het over fantasiebeesten en -mensen gaat. De auteur vermijdt gelukkig zoveel mogelijk de clichés en richt zich vooral op het Westen. Er zitten veel knipogen in naar deze moderne tijd en de rare gewoontes van de mensen nu, wat het boek heel erg toegankelijk maakt, zelfs al heb je niets met mythologie.

Pas op, zoals al eerder gezegd: niet alle mythologische figuren komen er in voor, m.a.w. het is geen volledig naslagwerk, maar dat was ook niet de bedoeling van de auteurs. Het is vooral gericht op de middeleeuwen en op de Nederlandstalige landen, al worden er ook uitstapjes naar de klassieke oudheid gemaakt.
Het is leuk en bijzonder om de oude teksten te lezen en te beseffen hoe erg onze taal geëvolueerd is. Er zitten verwijzingen in naar dichters, schrijvers, ontdekkingsreizigers en andere kunstenaars.
De verhalen/wezens zijn op een mooie, klassieke en toch creatieve, originele manier geïllustreerd door Rabou.

Het formaat van het boek is goed; past nog net in boekenkast, en het is een prachtige hardcover uitgave.
Besluit: doorspekt met hier en daar humor en prachtige illustraties is het een intrigerend boekje, niet enkel voor de fans van mythologie.
(Review door Tony)
Ingrid Biesheuvel

John Rabou


ISBN: 9789025307325 
Uitgeverij: Athenaeum
Hardcover met illustraties
Pagina's: 80
Prijs: 19,99 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten