maandag 10 juli 2017

Review: Passendale (Ieper 1917) - Nick Lloyd


Passendale. De naam van een klein, ogenschijnlijk onbeduidend Vlaams dorpje dreunt tot in de eenentwintigste eeuw door als de ultieme uitvoering van een zinloze slachtpartij op industriële schaal. In de zomer van 1917 vielen er in dit hoekje van België meer dan 500.000 slachtoffers, die waren gedood, verwond, verminkt, vergast, verdronken of bedolven onder de aarde.

Honderd jaar na dato brengt militair historicus Nick Lloyd deze epische veldslag aan het Westelijk Front op indringende wijze tot leven. Aan de hand van zowel Britse als Duitse bronnen brengt hij als eerste historicus het onthutsende feit aan het licht dat de Britten de slag bij Passendale gewoon hadden kunnen winnen. Maar de opmars van de Britse troepen werd ondermijnd door hun eigen opperbevel, dat verblind door hoogmoed vasthield aan een rampzalige tactiek. Dat leverde een vertrouwde uitkomst op: een patstelling.
Lloyd maakt ons duidelijk dat een loopgravenoorlog niet per definitie vergeefs was en dat een Britse overwinning bij Passendale wellicht een vroeg einde van de oorlog had kunnen betekenen, wat honderdduizenden, zo niet miljoenen levens zou hebben gespaard. Passendale is een meeslepend verhaal over heldendom en dwaasheid, en bovendien een essentiële aanvulling op de literatuur over de Eerste Wereldoorlog.

In het rustige, pittoreske België, rond het kleine, onbekende gehucht Passendale is een van de zwaarste veldslagen in de menselijke geschiedenis geweest en zeker een van de zwaarste dagen van het Engelse leger. Al redelijk snel na de oorlog ontstond er een debat in Engeland over het nut van deze derde slag bij Ieper. Hadden de geallieerden hier een beslissing kunnen forceren dan was de oorlog een jaar eerder afgelopen.
Het is moeilijk om voor te stellen dat er in die tijd duizenden mensen hun leven geofferd werd voor een paar honderd meter terreinwinst. De auteur geeft aandacht aan alle betrokken figuren van de veldslag, zowel deze van het politieke Engeland als van het BEF en van de gewone soldaten (Duits zowel als Engels). Hij gaat in op gebruikte tactieken van het veld, schrijft over het leven in de loopgraven en haalt alle standpunten en opinies van collega geschiedkundigen aan, waardoor dit boek een nieuw en volledig beeld geeft van de gevechten in 1917 bij Ieper en waardoor Passendale nu nog steeds een beeld oproept van gruwelijke omstandigheden in een gruwelijke oorlog en de naam synoniem staat als vreselijkste plaats ter wereld, zoals George Bell, een Canadese soldaat, omschreef. Kortom, een boek dat de waanzin weergeeft en de redenen waarom hele generaties jonge mannen uit Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland weggevaagd werden.
Met foto's en kaarten, die de tekst perfect en duidelijk ondersteunen en het beeld helpen versterken, vormt het geheel een dramatisch verhaal op zichzelf.  
Dankzij gedegen research van Nick Lloyd in Duitse archieven, zijn heldere schrijfstijl en zijn onbevooroordeelde mening heeft hij hier een professioneel en hoogstaand werk neergezet.
Een nieuw en verhelderend standaardwerk in het genre.

Recensie door Tony
Nick Lloyd

ISBN: 9789048827398
Uitgeverij: Hollands Diep
Pagina's: 503
Met foto's
Prijs: 34,99 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten