vrijdag 7 juli 2017

Review: Bevroren dromen - Anthony Doerr


David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. In zijn jeugd droomt hij al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Ze trouwen en gaan in Ohio wonen waar Sandy bevalt van een dochter, Grace. Wanneer David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Vele jaren gaan voorbij. Heeft Sandy hem inmiddels vergeven? Zou Grace nog leven?


Als zijn tweede boek 'Als je het licht niet kunt zien' maar half zo goed is als 'Bevroren dromen' dan begrijp ik goed waarom Doerr de Pulitzer prijs voor fictie gewonnen heeft. Verwacht echter geen lichte, maar wel steengoede lectuur.
Dit verhaal hield me gekluisterd aan de pagina's als een vlieg aan een plakstrip. Doerr kan levens, omgevingen, personen zo schetsen dat ze in 3D van het blad afkomen. Beter dan een film, want de emoties die zijn lyrische en prachtige beschrijvingen oproepen zijn intens en veelzijdig. Ik heb een paar keer, vooral naar het einde toe, traantjes moeten wegpinken.
We volgen het leven van David Winkler, van Alaska naar Amerika naar St.Vincent en terug naar Alaska. Vluchtend en daarna op zoek. Wat hij allemaal meemaakt houdt op zich niet veel in, is eigenlijk vrij eentonig, maar hoe Doerr het allemaal omschrijft komt het over als het spannendste leven ooit.
Doerr is ook een meester in menselijke gedragingen, motivaties en beweegredenen. Hoe hij haarscherp en treffend bepaalde acties en gedachten neerzet, daar was ik vaak serieus van onder de indruk, en ik zag mezelf dan knikkend denken: ja, inderdaad! Zo is het!
Doerr is niet alleen een kenner in detail van de menselijke psychologie, maar ook van natuurlijke verschijnselen, waar het verhaal dan ook bol mee staat. Wedden dat je nooit meer hetzelfde naar sneeuw kijkt na het lezen van dit boek?
Zijn schrijfstijl is adembenemend, zijn woorden dansen op het papier, komen tot leven, laten je vol verwondering en verzuchting achter. Magisch!
Ook het verhaal; nergens cliché of typisch, altijd origineel en verrassend, en meer grenzend aan het werkelijke leven dan het leven zelf. Hoewel vaak tragisch en ook soms wondermooi, is het vooral een verhaal dat je daarna anders naar het leven laat kijken, dat nog heel lang nadien aan je blijft plakken.
Het einde is zoals het hele verhaal: intens mooi.
Superaanrader.
Anthony Doerr

ISBN: 9789044352221
Uitgeverij: The House of Books
Pagina's: 429

Prijs: 19,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten