donderdag 18 mei 2017

Review: Riket met de kuif - Amélie Nothomb


Déodat kan al praten als hij nog in de wieg ligt. Hij is een waar genie, maar wel één met een gebrek: hij is afzichtelijk lelijk. Trémière daarentegen is adembenemend mooi. Alle mannen worden op slag verliefd op haar. Tot ze haar mond opendoet: er komt niets intelligents uit. Het onmogelijke gebeurt: de twee buitenbeentjes vallen als een blok voor elkaar. Wat de een tekort komt, heeft de ander te over.

Amélie Nothomb laat zien dat liefde in de literatuur niet altijd gedoemd is te mislukken. Gebaseerd op het klassieke verhaal Riket met de kuifvan Charles Perrault, schreef Nothomb een modern literair sprookje: geestig, scherp en vol humor.

Na één boek van Nothomb gelezen te hebben, wilde ik daarna alle boeken van haar, en 'Riket met een kuif' was wederom een succes! We volgen Déodat en Trémière van geboorte tot volwassene. Hun gedachten, gevoelens, beslissingen etc. En hoe ze elkaar uiteindelijk ontmoeten.
Nothomb is echt een genie in het neerzetten van personages. Haar sterkte ligt er in een levensverhaal met zo'n flair te brengen dat het ongelooflijk boeiend is, en wat voor karakter het personage ook heeft, je kan niet anders dan haar of hem sympathiek vinden. Ze brengt het zelfs zo interessant dat je geïntrigeerd raakt in de hobby's van de personages, dat je ook zelf er meer over wilt weten of die hobby op zou willen pakken.
Nothomb heeft een schrijfstijl die zowel stijlvol als losjes genoemd kan worden, zowel klassiek als hedendaags. Alles is in goed evenwicht: de dialogen, de beschrijvingen, geen woord te veel of te weinig. Ik kan wederom geen enkel negatief punt in het boek ontdekken. Hoe dan ook, vlieg je over de pagina's heen.
Nothomb is er in geslaagd om een roman met een verfijnde sprookjesachtig touch neer te zetten. Subtiel in die zin dat het nergens overdreven of onwaarschijnlijk overkomt, maar wel de sfeer van de klassieke sprookjes behoudt.
Het liefdesaspect is nergens klef of melig, maar juist pittig, amusant, lieflijk en boeiend.
Je merkt dat Nothomb met veel plezier schrijft, het straalt van de pagina's af, en daarom amuseer je je eveneens bij het lezen.
Ik ben gek op haar boeken!
Amélie Nothomb

ISBN: 9789401606516
Uitgeverij: Xander
Pagina's: 160
Hardcover
Prijs: 19,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten