dinsdag 9 mei 2017

Review: Het hermetisch zwart - Marguerite Yourcenar


In Het hermetisch zwart wordt het tragische lot beschreven van de zestiende-eeuwse medicus, filosoof en alchemist Zeno. We volgen hem bij zijn studie, op zijn reizen door Europa en het nabije Oosten en in zijn werk als hofarts. Zeno staat als mens van vlees en bloed op het breekpunt tussen middeleeuwen en moderne tijd, tussen religie en een nog nauwelijks te verwoorden atheïsme. Yourcenars roman geeft een intrigerend beeld van een tijdperk dat gekleurd werd door contrasten.


We volgen Zeno, een fictief historisch personage, in de zestiende eeuw in Vlaanderen. Een tijd die een belangrijke invloed op het heden heeft, want in deze periode werden veel vernieuwingen doorgevoerd (industrieel, economisch, etc.), het voorzichtige en prille begin van de moderne tijd zeg maar. Zeno is een van de wetenschappers die durft verder te kijken dan de theologische benadering. Hij is geïnteresseerd in de exacte wetenschappen, maar doordat deze gedachten en werkwijze nog confronterend zijn, is dit niet zo eenvoudig; religie heeft nog een flinke brok in de pap en je wordt nog steeds voor het minst beschuldigd van ketterij.
Zeno's levensgeschiedenis is boeiend om te volgden; hoe hij zijn geboorteland verlaat en rondreist op zoek naar kennis. Hij ontmoet op een bepaald moment Henri-Maximilien, een bankierszoon, en tussen hen twee zijn er leuke interacties. Niet alles is fictie uiteraard, de auteur heeft diepgaand onderzoek verricht naar die tijd. Daardoor is het ook een gedegen historisch boek. De stukken over alchemie en boeddhisme vond ik eveneens leuke afwisselingen.
Yourcenars schrijfstijl is vlot klassiek te noemen, het heeft zowel moderne als gedateerde elementen, maar is absoluut heerlijk leesbaar en passend bij de inhoud van het boek.
Sla het nawoord en de noot van de schrijfster niet over; ook deze zijn beide interessant en een mooie aanvulling.
Hoewel een uiterst boeiend en knap geschreven boek, is het er ook een waar je je aandacht bij moet houden.
Dit boek raad ik absoluut aan; een klassieker die je als lezer niet mag missen (zelfs al heb je niks met historische romans)!
Marguerite Yourcenar

ISBN: 9789025307417
Uitgeverij: Athenaeum - Polak & Van Gennep
Pagina's: 366

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten