dinsdag 16 mei 2017

Review: Arminius - Robert Fabbri


Eerste deel in een nieuwe serie van bestsellerauteur Robert Fabbri. Arminius een van de helden uit de Vespasianus-serie krijgt nu zijn eigen reeks.
De grootste overwinning van één man is de grootste nederlaag van Rome...

Het jaar 9 na Christus. In de diepten van het Teutoburgerwoud, in een landschap vol diepe ravijnen, verduisterd door oeroude eiken en verscheurd door snelstromende rivieren, leidde Arminius van de Cherusken een bondgenootschap van zes Germaanse stammen tijdens hun grootste overwinning: de bloederige vernietiging van drie Romeinse legioenen. Diep in het bos werden bijna twintigduizend mannen genadeloos afgeslacht; minder dan tweehonderd vcan hen zouden ooit terugkeren naar de andere kant van de Rijn. Tot diepe schaamte van Rome verloor zij die dag drie heilige standaarden met daarop in goud gegoten Adelaren. Wat de nederlaag des te vernederender maakte: Arminius was niet opgegroeid in Germania Magna (Groot-Germanië) - hij was opgegroeid als Romein.
Dit is het verhaal over wat Arminius ertoe aanzette zijn rug naar de mensen te keren die hem hadden grootgebracht en hoe hij tot zo'n gigantisch en verwerpelijk verraad kon komen dat eeuwen later nog altijd nagalmt.
Met Arminius begint Robert Fabbri een nieuwe serie die gebaseerd is op ware gebeurtenissen en diepgravend onderzoek over de Germaanse hoofdman.

We lezen over de zoon van Arminius die uit de doeken doet wat er gebeurd is in het Teutoburgerwoud waar drie Romeinse legioenen vernietigd werden. Het karakter Erminatz is invoelbaar neergezet; je krijgt respect voor hem, begrijpt de wanhoop van de Romeinse legionairs.
Fabbri brengt dit historische, echt gebeurde, verhaal op een originele manier door op weergaloze wijze de lacunes in de geschiedenis op te vullen. Door zijn creativiteit, zijn voorstellingsvermogen, te gebruiken en er duidelijk goed over nagedacht te hebben. Fabbri is bovendien net zo bedreven in het beschrijven van strategische stukken als in politieke en relationele onderwerpen, wat uitzonderlijk is.
De auteur weet ook weer humor met spanning te combineren, in dezelfde geweldige schrijfstijl waarmee hij de reeks Vespasianus zo prachtig wist neer te zetten. De verhaallijn is net zo professioneel uitgeschreven als een goede film en zorgt ervoor dat dit boek ook erg gemakkelijk doorleest.
In het historische genre zijn er al een hoop schrijvers opgestaan de laatste tijd, maar het begint er op te lijken dat Fabbri aangeeft wat de top is.
Fabbri is met recht een kunstenaar van de oudheid te noemen.

Review door Tony
Robert Fabbri

ISBN: 9789045212005
Uitgeverij: Karakter uitgevers
Pagina's: 329
Prijs: 17,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten