zaterdag 23 juli 2016

Review: De aftakeling van Vladimir P - Michael Honig


Een datsja vlak buiten Moskou, twintig jaar in de toekomst. De ooit zo machtige en berekenende Vladimir P. is aan het dementeren, omringd door een schaar aan bedienden, maar verder grotendeels vergeten. Hij slijt zijn dagen met (denkbeeldige) grimmige gesprekken met voormalige vrienden, vijanden en alles daartussenin.
Ondertussen benut het personeel elke mogelijke kans om geld achterover te drukken uit de schijnbaar onuitputtelijke reserves van hun werkgever. Zijn integere verpleger is de enige voor wie Vladimir bovenal een zorgbehoevende patiënt blijft. Deze Sjeremetev is de laatste eerlijke man in de hele coterie - totdat zelfs hij gedwongen wordt te kiezen tussen stelen of bestolen worden.

Michael Honig vertelt het verhaal over Poetin en Rusland op een veilige manier door de president een andere naam te geven, maar ook door hemzelf een pseudoniem toe te kennen. Hij schetst de toestand van hoe het er in Rusland aan toe gaat, de corruptie, maar dan op een kleinere schaal, want het speelt zich allemaal af in die datsja, een buitenhuis van de president. Hij vertelt dus aan de hand van het personeel, die Vladimir P. beschermen en verzorgen, hoe Rusland werkt, hoe de samenleving is, hoe V.P. aan zijn macht is gekomen en ongestraft heeft kunnen doen wat hij deed. Het toont ook de medeplichtigheid aan van de mensen, omdat het een systeem is dat zichzelf door onder andere de hebzucht in stand houdt.
Het boek was vooral interessant omdat het aantoont dat zelfs de hoogste machten moeten wijken voor de verschrikkelijke ziekte dementie. Pas op: dementie is niet de hoofdlijn in dit boek maar wordt enkel vakkundig gebruikt om aan te tonen hoe Vladimir P. aan zijn macht en rijkdom is gekomen en geven een reden voor vele flashbacks.
De hoofdpersoon, Sjeremetev, toont dan weer de naïviteit en idealisme aan van mensen met sterke principes. Wat niet erg overtuigend was, was zijn overstap naar de corruptie; dat rammelde in het verhaal.
Het boek werkt een beetje beklemmend omdat je niet precies weet waar je banger voor moet zijn: de dementie, de corruptie of de onverschilligheid van de mensen. Je wordt heen en weer gezwengeld tussen de afschuw voor het gebeuren en de fascinatie voor de werking van zo'n kolos als Rusland.
Als je een horlogefreak bent kan het ook een leuk verhaal zijn, want horloges spelen een grote rol in het boek; ze worden continu als omkoopmiddel, als valuta en statussymbool gebruikt.
Al bij al een geslaagd portret over een zeer ingewikkeld onderwerp.

ISBN: 9789025446871
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina's: 350

Prijs: 22,50 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten