woensdag 20 juli 2016

Review: Babel - Arnoud Wierstra + VLOGKen jij het verhaal over de toren van Babel? 'Babel' van Arnoud Wierstra is een prachtig tekstloos prentenboek dat is gebaseerd op het beroemde schilderij van Pieter Brueghel. Het bijbelverhaal Babel De toren van Babel spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding.

Het bijbelverhaal was en is een inspiratiebron voor talloze schrijvers, schilders en andere kunstenaars. Een van de bekendste afbeeldingen van de toren werd gemaakt door Pieter Brueghel de Oude in 1563. Dit schilderij inspireerde op zijn beurt weer tot dit adembenemende prentenboek - een verhaal waar geen taal voor nodig is. De vleugels uitslaan Beginnend in een van de arbeidershuisjes op de achtergrond, volgen we een uitvinder op zijn weg naar het hoogste punt van de toren. Daar wil hij de sprong wagen en zijn zelfgemaakte vleugels uittesten. Zal het hem lukken de top te bereiken en zijn vleugels uit te slaan? Arnoud Wierstra en Pieter Breughel de Oude Arnoud Wierstra heeft jarenlang gewerkt aan dit bijzondere prentenboek, waarvoor hij niet alleen De toren van Babel, maar ook al het andere werk van Brueghel nauwkeurig bestudeerde. Alle details op de prenten zijn dan ook in het werk van Brueghel en zijn tijdgenoten terug te vinden. Een schitterende wereld, om je keer op keer in onder te dompelen!


De auteur vergelijkt het bouwen van de toren van Babel met het bouwen aan je dromen, en die vergelijking is eigenlijk erg mooi en treffend gevonden, vind ik.

Hij droomt om te kunnen vliegen en laat de hoofdpersoon dan ook naar de hoogste top van de toren klimmen om van daar af te kunnen springen (eigenlijk wat je ook in een droom kunt doen). Onderweg ontmoet hij allerlei figuren: intrigerende, vervelende, pestende, bemoedigende, aparte mensen vergezellen hem op zijn trip naar de top.

Het is een prachtig uitgewerkt boek, met enorm fascinerende zwart-wit pentekeningen waar je uren naar kunt blijven kijken omdat je er iedere keer weer andere bijzondere details in ontdekt. 

Het boek is een waarlijk kunstwerk op zich, interessant om in te bladeren, om het verhaal te volgen, om die eigenaardige wereld tot leven te zien komen. En ook mooi om te geven of te hebben, op je salontafel te hebben liggen om af en toe op te pakken en weer eens iets nieuws te ontdekken, je weer te verbazen over de schitterende afbeeldingen en de fantasie van de maker. O, en niet te vergeten, ergens in het boek bevindt zich een extraatje, een leuke (kleurrijke) verrassing!
Musthave!

ISBN: 9789025765514
Uitgeverij: Gottmer
Hardcover
Prijs: 16,95 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten