zondag 10 juli 2016

Review: CASA BENALI - Abdelkader Benali & Saida Nadi-Benali


Soep van gesmolten peulvruchten, couscous met zeven groenten, zoete dorade met zeevruchten – dit zijn Marokkaanse gerechten (zonder E-nummers!) die je het water in de mond doen lopen.
Schrijf alleen over eten op een lege maag, adviseerde Ernest Hemingway. Maar ook een schrijver moet eten.
En dat doet Abdelkader in Casa Benali samen met zijn vrouw Saida, die hem meeneemt op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Marokkaanse keuken. Koken, garen, sudderen, stomen, stoven en bezingen! Saida voegt haar innovaties toe en Abdelkader volgt haar watertandend en citeert W.H. Auden: If equal love cannot be, let the more loving one be me. Saida en Abdelkader delen met ons hun culinaire geheimen die ze op lange strooptochten in de oude medina’s van Fes, Marrakech en Tanger hebben verzameld: van meer abrikozen in de keuken en een tajine die in een half uur op tafel staat, tot het recept voor gegrilde paprika’s op z’n Berbers.


Letterlijk en figuurlijk een heerlijk kookboek (nu ja, met letterlijk bedoel ik niet dat het boek eetbaar is natuurlijk). Mijn man en ik koken meestal buitenlandse, exotische gerechten, dus deze 'Casa Benali' wilden we zeker eens uittesten.

We hebben wel enkel de vegetarische gerechten uitgeprobeerd omdat ik vegetariër ben. Zoals de Marokkaanse linzen: vingeraflikkend!!!
En dan die bietensalade: ik heb er geen woorden voor, zo lekker was het. Van de bakkoula, een gerecht met onder andere spinazie, koriander en knoflook, krijg ik bij het schrijven erover alleen al het water in de mond.

Maar naast de overheerlijke gerechten, staan er ook leerzame, vrolijke teksten in over de achtergrond van de gerechten, het leven in Marokko, de geschiedenis en veel meer. En niet te vergeten de prachtige kleurrijke foto's! 

Dus enkel al om in te bladeren is het een leuk boek. Wereldmaaltijden om van te smullen met bijzondere gerechten en interessante (voedsel)weetjes. Prachtig om te zien, superlekker en leerrijk!
Een must voor iedereen die hongert naar nieuwe gerechten en die van iedere maaltijd een feest wil maken.

ISBN: 9789029510271
Uitgeverij: Arbeiderspers
Pagina's: 240

Prijs: 22,50 euro 
Abdelkader Benali | Saida Nadi-Benali

Geen opmerkingen:

Een reactie posten