zaterdag 23 januari 2016

Review: Via Roma (De geschiedenis van Rome in 50 straten) - Willemijn van Dijk


Waarom heet de brede laan die naar de Sint-Pieter leidt de Straat van de Verzoening? Wat heeft de Via dei Fori Imperiali, waarlangs de oude keizerfora liggen, met Mussolini te maken? En hoe kun je uit de naam Piazza Navona opmaken wat er onder het plein verborgen ligt?
In haar sprankelende reisgids Via Roma laat Willemijn van Dijk je dwalen door de straten van de Italiaanse hoofdstad.
Achter de straatnamen van Rome gaat de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil. Via de straatnaambordjes dwaal je door de geschiedenis en langs het werelderfgoed van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell'Ara Pacis. Via Roma is een onmisbaar boek voor iedere Italiëganger.

Binnenkort kun je vanuit Oostende naar Rome vliegen en ik dacht als voorbereiding wat boeken over Rome te lezen. Dit boek gaat over de straten van Rome, hun bewoners, hun oorsprong, hun makers en de reden waarom de straten noemen hoe ze noemen. Aan de hand van steeds nieuwe straten vertelt van Dijk de geschiedenis van de stad Rome van de stichting tot aan vandaag.
Ze gebruikt verschillende onderwerpen uit verschillende eeuwen en alle hebben te maken met Rome en zijn straten. De verhalen die de eeuwenoude stad Rome heeft worden op zo'n creatieve en leuke manier door van Dijk vertelt dat je morgen al naar Rome wilt vertrekken. Het gaat niet alleen over Ceasar en Mussolini, maar ook over de maffia, een rits pausen passeren de revue en het ontbreekt ook niet aan een portie kunstenaars. Van Dijk heeft het over Romeinse architectuur, redenen, passies, kunst, eten, en alles wat maar met Rome te maken kan hebben. Leuke weetjes, zoals hoe een bepaald fonteintje ergens gekomen is, wat er mee gebeurd is, waarom het verplaatst is, houden het boekje de hele tijd boeiend en gevarieerd.
Er staan kleine schandalen in die niet zouden misstaan in de hedendaagse Romeinse roddelpers. Het is duidelijk te merken aan van Dijks manier van vertellen, die heerlijk, enthousiast en interessant is, dat haar hart bij de straten van Rome ligt. Als steden konden praten, dan zou de auteur hun tolk zijn.
Achterin staan ook nog een keertje vijf verschillende wandelroutes die je niet alleen meenemen naar de bekende toeristische plaatsen, maar ook naar verborgen hoekjes.
De auteur weet op een of andere vreemde manier je in haar geestdrift mee te slepen, met onderwerpen die soms afwijken maar toch altijd te maken hebben met de straten waarover het gaat.
Ik vond het een bijzonder apart idee om aan de hand van 50 straten de geschiedenis van een stad te vertellen. Voor ik begon met lezen vroeg ik me af hoe de auteur dat in hemelsnaam ging doen en nu kan ik alleen maar zeggen: op meesterlijke wijze. Ze weet bijvoorbeeld de verhalen over een 'benzinestation' net zo interessant te houden als die over een kunstmatige heuvel met meer dan tweeduizend jaar aan potscherven. Het boekje is bovendien mooi uitgevoerd; de cover bestaat uit een soort stof.
Een prachtig geschenk dus voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, in Rome of in Italië in het algemeen.
Willemijn van Dijk

ISBN: 9789026332692
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Hardcover
Pagina's: 288

Prijs: 21,99 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten