zondag 3 januari 2016

Review: Dwaallicht - Josha Zwaan


Josha Zwaans hoopgevende roman 'Dwaallicht' gaat over leven met een psychische stoornis. In 'Dwaallicht' wordt Marthes leven beheerst door angsten en wanen. Haar man Barend kijkt machteloos toe en hun kinderen zorgen inmiddels meer voor hun moeder dan zij voor hen. Tijdens een vakantie escaleert de situatie en Barend vertrekt met de kinderen. Marthe belandt in een psychose en zwerft wekenlang door Amsterdam.
Heel voorzichtig leert ze zichzelf te accepteren en een sprankje zelfvertrouwen groeit. Maar past zij nog in het leven van haar gezin? Met haar prachtige en poëtische stijl weet auteur Josha Zwaan scherpe emoties voelbaar te maken. Dwaallicht is een roman over liefde, waanzin en verlangen. Maar ook over literatuur, muziek en andere vormen van schoonheid.

Zoals de flaptekst al aangeeft, is dit inderdaad een verhaal over hoe intens liefde en verlangen kan zijn, niet enkel voor de partner, maar ook voor ouders, kinderen. Dit verhaal kruipt echt onder je huid. Je leeft met al je zintuigen met Marthe mee, bent onlosmakelijk met het personage verbonden, maar niet enkel met haar. Ook de frustraties en de wanhoop die haar man Barend ervaart, voel je als lezer haarscherp aan.
Een prachtig, aangrijpend verhaal dat je een kijk geeft in de wereld van de psychose, in de wereld van liefde en begrip, van verbondenheid en eenzaamheid. Tegenstellingen passeren continu de revue, het is een rollercoaster van emoties tot aan het mooie, ontroerende slot. De auteur geeft met vlotte pen, zorgvuldig gekozen woorden en met diep psychologische kennis de personages en hun belevenissen weer. Een integer verhaal dat je met meer begrip voor psychiatrische aandoeningen achterlaat. Zo intens en meeslepend dat het je zeker niet onberoerd zal laten.
Josha Zwaan

ISBN: 9789026330650
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina's: 251

Prijs: 20,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten