vrijdag 11 september 2015

Review: De sok - Bavo Dhooge


Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling als hij zijn sokken aan wil trekken. Hij pakt wat hij denkt dat een paar is, maar een van de twee sokken is weg. Verdwenen. Mignolet probeert het met een van de dertig andere paar sokken die hij in zijn kast heeft liggen. Maar de verloren sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en 'onvolledig'. Het vreet aan hem. Zijn hele leven stort in.
Al gauw komt hij tot een onvermijdelijke conclusie: hij moet en zal de verloren sok vinden. Een verrassende ontknoping volgt…


Je moet Bavo Dhooge heten om over een zo alledaags item als een sok een boeiend verhaal te kunnen schrijven. Ik begon een beetje sceptisch - zo van: hoe kun je nu bijna 200 pagina's over een sok schrijven - maar was al gauw verkocht.
Het verhaal gaat uiteraard om veel meer dan een sok, hoewel de sok overduidelijk de leidraad vormt. Simon Mignolet ziet de verloren sok als symbool voor mislukte kansen, problemen in zijn huwelijk en andere ergernissen. Dhooge trekt de lijn van een paar sokken ook geniaal door naar gebeurtenissen en items die ook een paar vormen.
En niet alleen de sok staat centraal in het boek, maar ook de dood van Simons vader, die gebeurde wanneer Simon nog erg jong was.
'De sok' is geen alledaags doorsnee verhaal dat enkel gaat over de zoektocht naar een sok. Het gaat vooral over de zoektocht van Simon naar zichzelf en dat omgeven door een neurotisch sausje, hoe iemand zichzelf kan verliezen in stompzinnige details die later toch belangrijk blijken te zijn.
Je voelt de frustraties van Simon haarfijn aan, leeft met hem mee, wil hem vaak ook toeschreeuwen: hou nu eens op, je verpest alles!  
Na het lezen van dit boek kijk je zeker anders tegen sokken aan.
Een heerlijk vlot en spannend verhaal met goed neergezette personages.
Bavo Dhooge


ISBN: 9789460680960
Uitgeverij: Marmer
Pagina's: 171

Prijs: 12,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten