zondag 13 september 2015

Review: Bizar universum (Bijzondere ideeën in de kosmologie) - David Seargent


Naarmate nieuwe ontdekkingen het wetenschappelijk beeld van het heelal compliceren, dreigen we overstelpt te raken met zich steeds verder ontwikkelende theorieën over de aard van ruimte en tijd en de oorsprong en het lot van het heelal. Maar dan verschijnt David Seargent. In Bizar universum wordt het vreemde, gecompliceerde gebied van de moderne kosmologie voor de leek verklaard.

De consequenties van de speciale en algemene relativiteitstheorie, tijduitrekking, vreemde paradoxen en de theorie dat het heelal als hologram kan worden beschouwd - alle recente bevindingen en vermoedens passeren in heldere taal de revue. De ontwikkeling van de kwantumfysica en de meer recente ontwikkeling van de snaar - en de M-theorie komen aan bod, evenals verschillende hypothesen die door de gemeenschap van wetenschappers niet algemeen worden geaccepteerd, zoals die over de aard van de zwaartekracht. Betreed de wonderbaarlijke wereld van deze theorieën en krijg nieuw inzicht in de laatste bevindingen van het kosmologisch onderzoek.

Dat het voor de leek geschreven is, vind ik niet helemaal correct. Ik ben een leek en een enthousiast in bovenstaande onderwerpen, maar ik moet toegeven dat ik toch vaak moeite had om te volgen. Sommige stukken zijn helder en duidelijk geschreven, maar bij sommige denk ik toch dat je al behoorlijk wat kennis van zaken moet hebben.
Een paar keer een onbegrijpelijker stuk herlezen, helpt natuurlijk wel. Maar je hoeft niet ieder hoofdstuk even fascinerend te vinden, want er is keus te over en uiteraard zijn ze allemaal apart te lezen en te volgen. Je hoeft niet vanaf het begin te beginnen om de rest te kunnen begrijpen.
Het boek is ontzettend interessant en behandelt een heleboel fascinerende onderwerpen, zodat je altijd wel iets boeiends vindt en bijleert. De bijhorende afbeeldingen en foto's maken het plaatje natuurlijk compleet, de onderwerpen begrijpelijker. Er zitten werkelijk enkele pareltjes tussen, zoals die van de sterrenstelsels.
Hoewel niet alles even eenvoudig uitgelegd is, zul je op het einde toch heel wat wijzer over de onderwerpen zijn. Ook ideaal als naslagwerk te gebruiken, want de theorieën zijn netjes in groepjes en titels onderverdeeld.
Een boeiend, verhelderend boek over de 'wonderen' van het heelal en de kwantumfysica.
David Seargent


ISBN: 9789085714941
Uitgeverij: Veen Media
Pagina's: 230

Prijs: 42,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten