maandag 21 september 2015

Review: De ongelukzoekers - Tom Cooper


In het ingedutte stadje Jeannette aan de Golf van Mexico is de garnalenvisserij de voornaamste bron van inkomsten, maar daar maakt de BP-olieramp op vernietigende wijze een eind aan. Veel inwoners raken werkloos en verzinnen uit pure noodzaak riskante plannetjes om te kunnen overleven in de bayou.
Een van hen is Gus Lindquist, een eenarmige, aan pijnstillers verslaafde garnalenvisser die op de moerasachtige barrière-eilanden speurt naar het goud van de beruchte piraat Jean Lafitte. Zijn zoektocht leidt tot ontmoetingen met een aantal gedenkwaardige figuren, onder wie een stel praatzieke, blowende kleine criminelen, de aalgladde tussenpersoon van de oliemaatschappij die zijn eigen moeder nog zou oplichten, een gewelddadige tweeling met een lucratieve wietkwekerij en een jonge visser die van zijn vader vervreemd is geraakt na de dood van zijn moeder tijdens orkaan Katrina. Gaandeweg belanden ze allemaal letterlijk en figuurlijk in elkaars vaarwater, en dat van de alligators, met alle gevolgen van dien.

Kan een boek dat geen duidelijk plot bevat of dat niet in een bepaald genre onder te verdelen valt, goed zijn? Ja, absoluut! 'De ongelukzoekers' van Cooper is een fantastisch goed boek, zonder dat het overduidelijk spannend, romantisch of fantasievol is. Gewoon een erg goed boek, punt uit. Ik nam het telkens met veel plezier en nieuwsgierigheid op, want hoe zou het nu verder gaan met Lindquist of met Wes Trench of Cosgrove of die vreselijke broers Toup? Krijgen ze hun verdiende loon, keert hun geluk eindelijk eens? Cooper zet op meesterlijke wijze en met veel inzicht personages neer die blijven intrigeren.
Goed, ik heb ook een zwak − serieus zwak − voor het Zuiden van Amerika: Louisiana, Georgia etc. Het feit dat het verhaal zich daar afspeelt is voor mij al een reden om het boek te willen lezen. Maar dat is het bijlange niet alleen. Cooper schetst het leven, de omgeving, de hardheid en de mooiheid van New Orleans en aanverwante stadjes op zo'n manier dat je het ruikt, hoort, ziet en voelt hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat.
Dit is het debuut van Cooper en dat is amper te geloven, want de kerel is een magiër met woorden, zinsbouw, sfeerschepping, nou ja, hij is gewoon een verteller van de bovenste plank. Op het einde was ik gewoonweg verliefd op het boek.
Dus ja, een aanrader op zoveel fronten. Hou je van een goed, degelijk verhaal met interessante, gekke personages, realistisch maar tegelijkertijd surreëel, dan moet je dit boek lezen.


ISBN: 9789021458755
Uitgeverij: Q
Pagina's: 356

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten