woensdag 16 mei 2018

Review: De postbode belt altijd tweemaal – James M. CainDe postbode belt altijd tweemaal is het broeierige verhaal over de allesverslindende passie van een zwerver voor een getrouwde vrouw. Als zij hem vraagt haar lompe, maar steenrijke man te vermoorden, is dit het begin van een orgie van geweld en moord. De postbode belt altijd tweemaal verscheen voor het eerst in 1934 en is een ware klassieker in het thrillergenre. Het boek werd vanwege zijn expliciete gewelddadige en erotische scènes na verschijning in verschillende landen verboden, maar werd sindsdien viermaal verfilmd.
Een klassieker waar ik met volle teugen van genoten heb.

Hoewel braaf voor de huidige normen, kan ik me voorstellen dat het bij verschijning in 1934 heel wat stof deed opwaaien. Er zitten niet echt expliciete seksscenes in, maar toch worden ze zo geraffineerd en onverbloemd weergegeven dat meer eigenlijk niet hoeft. De passie, hebzucht, haat en jaloezie spatten van de pagina’s af! 

Er zitten veel dialogen in, wat ik altijd fijn vind, maar in tegenstelling tot tegenwoordig, is het soms een beetje zoeken wie wat zegt. Cain gebruikt namelijk zelden ‘hij zei’ of ‘meende zij’ of wat dan ook.

Het verhaal zit vol wendingen en verrassende twists, waardoor je continu op het verkeerde been gezet wordt. En het einde is des te meer explosief.

Een klassieker die nog steeds erg fijn is om te lezen, geen moeilijke zware woorden of omschrijvingen, maar wel diepgaand op de menselijke psyche en het gedrag.

De sfeertekening is direct en zonder omwegen, heerlijk vlot leesbaar.

Het formaat is zalig om op een terrasje te lezen of mee te nemen op vakantie. Een miniversie, ongeveer de helft van een gewoon boek, die je zo in je achterzak kunt stoppen.

Aanrader!

James M. Cain


ISBN: 9789045340135

Uitgeverij: Colibri

Pagina’s: 184

Hardcover met leeslint

Miniformaat

Prijs: 12,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten