zaterdag 12 mei 2018

Review: All the King’s Men – Robert Penn WarrenIn de jaren dertig wordt de slimme boerenzoon en plattelandsadvocaat Willie Stark gekozen tot gouverneur van Louisiana. Met mooie beloftes heeft hij de 'gewone man' achter zich weten te scharen. Een groep van invloedrijke zakenlieden heeft hem gesteund omdat zij hem meenden te kunnen gebruiken. Maar Stark gaat zijn eigen gang. Met zijn bodyguard, zijn onwrikbare secretaresse en de journalist Jack Burden (die het verhaal vertelt) bindt hij de strijd aan tegen de gevestigde upper class.

Om zijn doel te kunnen bereiken, speelt hij alle spelletjes van corruptie en verraad mee en wordt ten slotte senator. Met hulp van de invloedrijke rechter Irwin proberen zijn vijanden Stark af te zetten. Daarom geeft hij de journalist Jack de opdracht in het verleden van Irwin te zoeken of er iets tegen de rechter te gebruiken valt. Maar deze opdracht loopt voor Jack uit op een tragedie.
All the King's Men is gebaseerd op het verhaal van de 'southern-state' politicus en demagoog Huey 'Kingfish' Long, die in 1935 vermoord werd. Het boek geldt als een van de indrukwekkendste variaties op het grote thema van de verleiding van het menselijke kwaad.

Wat een verhaal! Geen wonder dat het een klassieker is die iedereen zou moeten lezen.
Het is een politiek verhaal dat de realiteit absoluut niet uit de weg gaat: chantage, intimidatie, gemanipuleerde verkiezingen, nepotisme, propaganda, misleidde nieuwsberichten, noem maar op, alles waar het in de meeste politiek en bij de meeste politici om draait dus.
Het is een onweerstaanbaar verhaal vol seksistische, poëtische en filosofische elementen en vol sfeer. Filosofisch, psychologisch en diepgaand in de menselijke aard en geschiedenis.
De personage zijn menselijk als de pest, ingewikkeld en rijk qua karakter. Je zou ze dus niet willen ontmoeten.
Je krijgt heel wat hardhandig te verduren en te slikken omtrent het menselijke gedrag, dus verwacht geen zoetsappigheid, maar enkel de rauwe waarheid.
Het einde is… tja, ik denk dat het voor de auteur niet makkelijk was hier een einde aan te breien. Het loopt goed af, maar hoe! Niet op de klassieke manier die je zou verwachten alleszins.
Ja, lezen zou ik zeggen, absoluut!
O, en een mooie mini uitvoering die je makkelijk en licht overal mee kunt nemen en lezen.

Robert Penn Warren

ISBN: 9789045340210
Uitgeverij: Colibri
Pagina’s: 798
Hardcover met leeslint
Miniformaat
Prijs: 12,50Geen opmerkingen:

Een reactie posten