woensdag 2 mei 2018

Review: De olifant van de bovenbuurman – Roos van Rijswijk"Midden in de nacht schrikt de olifant van de bovenbuurman wakker. Ze is iets vergeten, maar wat? De was draait, de staafmixer staat keurig aan, de Friese staartklok is opgewonden...'
Roos van Rijswijk woonde jarenlang onder een enorme herrieschopper; wat ze daarboven uitvoerden was haar altijd een raadsel. Het leek wel of – ja, het moést wel een olifant zijn, die 's nachts tapdanst, aan karaoke doet en samen met de bovenbuurman een luidruchtige kangoeroe heeft geadopteerd.
Soms hebben ze gillende ruzie, maar meestal is het leven één groot feest. Ze schreeuwen hun gesprekken boven de muziek uit, schuren even lekker de verwarmingsbuizen om te ontspannen en legen af en toe een zak knikkers op de laminaatvloer.
Toen ze de slaap niet kon vatten, liet Van Rijswijk zich inspireren door de ontspannende klanken van de huisgemaakte bowlingbaan van de bovenbuurman, het getrompetter van de olifant en de sprongen van de kangoeroe. Ze schreef de avonturen van het wonderlijke drietal op. Samen met de illustraties van Sylvia Weve vormen ze een idyllische schets van hun kakofonische geluk. Wie wil daar nu niet onder wonen?


Wat een vreemd (in de positieve zin) boekje! Ik had wel iets bijzonders verwacht, maar het is nog aparter dan ik dacht.
Het is een vrolijke, luidruchtige, bizarre groep die in het appartement woont: de bovenbuurman met zijn destructieve onlogische klusjes, de olifant die zich snel persoonlijk aangevallen voelt en het opneemt voor de vrouwelijke bevolking en de kangoeroe die alles zo’n beetje gelaten ondergaat of intermedieert.
Ze spelen buitenspelletjes binnen, hebben de meest irrationele gesprekken, maar houden boven alles veel van elkaar. Dat lees je tussen de regels goed door.
Hun avonturen zijn geschreven in korte hoofdstukken en je blijft nieuwsgierig naar wat ze nu weer gaan doen of zeggen.

De hoofdstukken worden door prachtige, maar even vreemde, illustraties vergezeld. Ze geven niet alleen de gekke sfeer heel goed weer, maar er is ook veel op te zien, details die je over het hoofd zou zien als je niet even bij iedere tekening stilstaat. De kleuren en stijl geven het absurde van alles gewoon perfect weer.
Een ideaal cadeau of om even snel tussendoor op te pakken en van te genieten.
Nogmaals: vreemd boekje, maar erg plezierig om te lezen!
Roos van Rijswijk

Illustraties: Sylvia Weve
ISBN: 9789021408996
Uitgeverij: Em. Querido’s Uitgeverij bv
Pagina’s: 96
Hardcover
Prijs: 15Geen opmerkingen:

Een reactie posten