dinsdag 26 september 2017

Review: De eetbare tuin - Lekker eten uit eigen tuin - Alys Fowler


In De eetbare tuin toont de vindingrijke Alys Fowler (bekend van het BBC-programma Gardeners World) aan dat er een manier is om van het goede leven en de natuur te genieten - zelfs als je in de stad woont. Alys Fowler bekijkt in De eetbare tuin de traditionele manier van tuinieren en het verbouwen van je eigen groente op een geheel eigen wijze en geeft de lezer tips en tools in handen om op een kleine ruimte - of dit nu een stadstuin, een balkon of dakterras, of zelfs een eenvoudige bloembak is - een prachtige, efficiënte en rijke tuin te creëren. Alys Fowler laat in De eetbare tuin zien hoe je natuurlijke ecosystemen nabootst, hoe je goede mest maakt en hoe je de grond kunt verrijken zodat je je tuin - en natuurlijk de oogst! - kunt optimaliseren.


Naast tips, adviezen en wijze raad voor het verbouwen van je eigen groente en fruit, geeft Fowler haar succesrecepten voor het verwerken van alle verse ingrediënten uit eigen tuin. Voor de dagelijkse maaltijd, maar óók voor het inmaken en conserveren van fruit en groentes in jams en chutneys en het drogen van kruiden voor gebruik in gerechten en om thee van te trekken.


De eetbare tuin laat iedereen zien dat je met een beetje fantasie en het loslaten van strikte en vaak ouderwetse regels een tuin kunt creëren die niet alleen fantastisch is om naar te kijken, mar ook heerlijk om uit te eten! Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je lichaam! Gooi dus de conventionele ideeën over tuinieren overboord, creëer je eigen groene paradijs en geniet er met volle teugen van.


Dit boek is superhandig voor iedereen die wat meer zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden wil eten, maar niet goed weet hoe daar mee te beginnen. Het is duidelijk, en het maakt het tuinieren eenvoudig en leuk. Doordat het in de ik-vorm is geschreven, is het bovendien net alsof Alys tegen je praat, wat het persoonlijker maakt. Alys behandelt echt alles, van grond tot zaden tot zelf boeketten samenstellen, hoe voedsel te gisten etc. Ik vond het een aangename bonus dat er ook enkele, lekkere recepten in stonden.

De foto's zijn mooi en beeldend, maar ik vond vooral de stijlvolle schetsjes heel leuk (ik denk dat die door de echtgenoot van Alys zijn getekend).
Hoewel er logica in de indeling zit, komt het soms een beetje chaotisch over. Niettemin steekt het boek aan om geïnspireerd en vol enthousiasme zelf aan de slag te gaan. Niet geschikt voor controlefreaks die een perfect aangelegde tuin willen die onnatuurlijk overkomt, maar voor degenen die een praktische (eetbare) tuin willen die nog een beetje wildernis in zich heeft. Zowel vergevorderde als beginnende tuiniers zullen hier heel wat van opsteken. Ook handig als naslagwerk.


ISBN: 9789045213545
Uitgeverij: Karakter uitgevers

Prijs: 14,99 euro
Alys Fowler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten