Kom mee naar de straten van de Bourgondische Nederlanden. De taveernes, de werkplaatsen, de huizen en de bordelen: ze komen allemaal aan bod in dit boek over de gewone man in de vijftiende eeuw. Familietwisten, burenruzies, ontrouw en ontvoering worden liederlijk en schaamteloos gedetailleerd beschreven in gratieverzoeken en genadebrieven van het volk aan de hertogen.
Hoogleraren Walter Prevenier en Peter Arnade onderzochten waarom de Bourgondische hertogen gratie verleenden en hoe dat in verhouding stond met de traditionelere juridische mores van die tijd. Ze ontdekten dat de genadebrieven een rijke historische bron zijn over het alledaagse leven in de late middeleeuwen. De mooiste, spannendste en treffendste verhalen hebben ze opgetekend in Onze gratie en genade.
Dit boek is het resultaat van twee mensen die in een bepaalde periode in de geschiedenis erg gespecialiseerd zijn. Het leest als een universitair lesboek, meer als een naslagwerk voor iemand die feiten uit deze periode wil opzoeken, dus het leest niet bepaald lekker weg. Het staat vol met droge kost en zware analyses. De leukste verhalen zijn de genadebrieven van mensen uit de Middeleeuwen zelf. Voor lezers die willen weten hoe het leven er in die periode aan toe ging, door middel van scherpe conclusies, veel details en harde feiten, kan dit boek interessant zijn. Hoe dan ook is het een historisch hoogstandje over een specifiek onderwerp, en het is duidelijk dat de auteurs er alles over weten.
ISBN: 9789089244185
Uitgeverij: Onmiboek/Houtekiet
Pagina's: 302
Prijs: 22,50
Geen opmerkingen:
Een reactie posten