dinsdag 26 januari 2016

Review: Grote verwachtingen - Charles Dickens


Grote verwachtingen verhaalt van het weeskind Pip en het geheimzinnige fortuin dat hij in de schoot geworpen krijgt, zijn snobistische afwijzing van oude vrienden en de groei, vol pijn en tegenslagen, naar echte volwassenheid. De lezer volgt Pips avonturen en wordt meegezogen in een drama waarvan de morele en psychologische intensiteit geen moment verslapt.


Pip is een slim jochie. Hij wordt door zijn zus opgevoed, die hem nogal mishandelt, en zijn zachtaardige schoonbroer Joe. Op een dag wordt hij ontboden door Miss Havisham, een rijke excentrieke dame. Daar ontmoet hij voor het eerst Estella, de pleegdochter van Miss Havisham, en valt als een blok voor haar, ondanks haar hooghartige manier van doen. Later krijgt hij te horen dat hij een groot fortuin in zijn schoot geworpen krijgt, maar daarvoor moet hij wel naar Londen vertrekken om er een heer te worden.
Ik verwachtte al veel van dit verhaal, maar het heeft deze zelfs overtroffen. Ik had geen idee dat Dickens zo humoristisch schreef. Heel subtiel zit hier en daar een komische noot verweven, meestal in de dialogen. Eén minpuntje, maar dat zal liggen aan de tijd waarin het geschreven is, is dat ik sommige zinnen tweemaal moest lezen voor ik goed begreep wat Dickens bedoelde. Dat gebeurde niet vaak, maar toch af en toe; Dickens kan in mijn ogen soms een zin onnodig ingewikkeld maken.
Verder is 'Grote verwachtingen' een heerlijk verhaal waarin tal van thema's aan bod komen. Dickens draait er zijn hand niet voor om om allerlei sociale kwesties: arm versus rijk, vriendschap versus maatschappelijk aanzien, diverse relaties etc. aan te kaarten. Ook gaat hij diep in op de psyche van de mens, de valkuilen, de negatieve maar ook positieve kanten. Niet op een belerende wijze, maar gegoten in een prachtig meeslepend verhaal vol wendingen en boeiende gebeurtenissen. De karakters zijn meesterlijk neergezet, komen werkelijk stuk voor stuk tot leven. Alles komt mooi samen en tot op het eind blijft een verrassing. Geen wonder dat Dickens tot de Groten in de literatuur behoort! 

Charles Dickens

ISBN: 9789020411904
Uitgeverij: Atlas-Contact/ LJ Veen Klassiek
Pagina's: 535

Prijs: 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten