maandag 8 mei 2023

Review: Vindolanda - Adrian Goldsworthy



Laat je meevoeren naar Britannia, het door de Romeinen bezette Groot-Brittanië uit de tweede eeuw

Britannia, 98 n. Chr. De bruisende legerbasis Vindolanda ligt aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het zal nog zo’n twintig jaar duren voordat keizer Hadrianus zijn beroemde muur bouwt, dus de verdediging is zwak. De omringende volkeren komen in opstand tegen de Romeinen en lokale druïden prediken de ondergang van de indringers.

Het is aan Flavius Ferox, een Brit die het schopte tot centurion – de hoogst haalbare Romeinse officiersrang voor mannen van gewone komaf – om de vrede in het gebied te bewaren. Hij zal al zijn moed en sluwheid nodig hebben om een oorlog tegen te gaan, de vrouw die hij liefheeft te beschermen en uit te zoeken wie de kopstukken achter de Britse rebellie zijn. Is de moed van één soldaat genoeg om te overleven in Britannia?

Review door Tony

Goldsworthy is iemand die van zijn werk, de geschiedenis, duidelijk zijn liefde laat merken in zijn hobby. Met zijn gedegen kennis en research creëert hij hier een spannende, realistische, goed uitgewerkte roman over een groepje Romeinen in een van de meest Noordelijke gebieden van het Romeinse rijk, Vindolanda. Hij baseert zich hierbij op het archeologische werk dat daar verricht is en op de meer dan 5000 paar schoenen en beroemde, houten schrijftabletten die gevonden zijn bij de opgravingen.

Hij heeft de creativiteit en de kunst in zich om gegevens uit het verleden tot leven te wekken in indrukwekkende personages en daar een spannend en ook leerzaam verhaal van te maken. 

Het is altijd lastig bij dit soort historische schrijvers, van dit niveau, om te bepalen waar je meer van genoten hebt in het boek. De creativiteit die ze ten dag leggen of de historische gegevens. Uiteindelijk beslis je dat je gewoon enorm genoten hebt van een uitstekend historische thriller.

Na zo'n leeservaring heb je het verlangen niet meer om een tijdmachine te hebben om te gaan kijken naar die periode; dat geeft de auteur je wel.

Het is een kwestie van geduld hebben tot "Mare Liberum" en "Brigantie" ook gepubliceerd worden. Als ze van net zo'n niveau zijn als dit boek, zal de naam van de auteur zeker gevestigd zijn bij de beste historische thrillerschrijvers. Ik kon de posca bijna proeven.

Nederlands 

Paperback 

9789022598207 

20 april 2023 

432 pagina's

Boekerij

22,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten