dinsdag 2 mei 2023

Review: Het lied van de zee - A.G. Slatter



Limited edition met bedrukt boekblok, blauwe folie, geïllustreerde schutbladen, fanart, auteursbrief en een exclusief kort verhaal.

Voor de lezers van V.E. Schwab, Naomi Novik en Katherine Arden.

Lang geleden floreerde Miren O’Malleys familie dankzij een deal die ze hadden gesloten met de Meermensen: veiligheid voor hun schepen op zee in ruil voor een bijna onbetaalbare prijs. Die belofte hebben ze echter al vele jaren niet kunnen waarmaken. Mirens oma is vastbesloten om de gloriedagen die zij zich nog kan herinneren terug te laten keren, zelfs als dat betekent dat ze Miren haar vrijheid moet ontnemen. Haar oma leert haar dat de O’Malleys een machtige familie horen te zijn die zich houdt aan de eeuwenoude traditie die hen al generatieslang ondersteunt:

Eén kind is voor de familie.

Eén kind is voor de kerk.

En één kind is voor de zee.

Wat een verhaal!

Wat een vertelstijl!

Wat een prachtige uitgave!

Oké, het is duidelijk dat ik onder de indruk ben. Ik zei meteen aan mijn man: dit is één van de mooiste verhalen die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

Slatter schrijft fantastisch en heeft een geheel eigen, originele vertelstijl, die je dromerig meevoert naar haar wereld, met prachtige beschrijvingen, zinnen en vergelijkingen. Ze schrijft onomwonden, zonder een blad voor de mond te nemen, en zonder in zoetsappigheden te vervallen. 

Het verhaal wordt verteld in de ik-persoon door Miren O'Malley, maar daarnaast zijn er ook stukken met korte sprookjes, verhalen die Miren leest of heeft gehoord, en vaak met haar familie te maken hebben. Het is als een sprookje voor volwassenen, met een heldin die iedereen in zijn hart zal sluiten, al is ze allesbehalve braaf. Ze vecht voor haar leven en haar vrijheid op een passende en bewonderingswaardige manier. 

De wereld die de auteur gecreëerd heeft, lijkt op de onze, maar dan een eeuw of zo terug, en heeft meerdere mythische wezens die allen even geloofwaardig, eng of wonderbaarlijk overkomen.

Dit boek is zijn geld honderdmaal waard en zelfs lezers die normaal niet gauw een fantasieboek oppakken, zou ik zeggen: lees dit verhaal! 

Een verhaal waar ik nog lang en vaak aan zal denken.

O ja, en chapeau aan de Boekerij voor de schitterende limited edition met zeegolven als sprayed edges, een hardcover met een prachtige illustratie van een zeemonster en de illustraties binnenin de kaft.

Nederlands 

Hardcover 

9789022598801 

18 april 2023 

368 pagina's

Boekerij

23,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten