zondag 30 april 2023

Review: Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood



Voor de twaalfjarige Mercedes is La Kastellana de plek die ze thuis noemt; een prachtig eilandparadijs onaangetast door de moderne wereld. Maar wanneer multimiljonair Matthew Meade met zijn verwende dochter Tatiana arriveert, verandert alles. De Meades brengen onvoorstelbare welvaart en succes met zich mee. Helaas is de prijs die de eilandbewoners en Mercedes daarvoor moeten betalen veel hoger dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen. De meisje verdwijnen één voor één…

Dertig jaar later is Robin wanhopig op zoek naar haar zeventienjarige dochter Gemma, die al meer dan een jaar wordt vermist. Gemma zou zich op La Kastellana moeten bevinden, een luxe-eiland dat enorm veel toeristen trekt. Maar niemand blijkt bereid haar te helpen in haar zoektocht en Robin is bang dat de tijd om haar dochter nog terug te vinden begint te dringen.

We volgen verschillende personages. Mercedes, een eilandbewoner, die de assistente is van de rijke Tatiana, en haar moeder in het plaatselijk restaurant helpt. Daarnaast ook Robin, een moeder waarvan haar tienerdochter ooit weggelopen is en volgens de laatste berichten op het eiland zou moeten zijn. En we volgen ook haar dochter, Gemma, voor ze wegliep van huis en ook wat er daarna gebeurd is. Drie vrouwen, die erg mooi uitgediept zijn, zodat we hun beweegredenen heel goed begrijpen en intens met ze mee kunnen leven. 

De auteur zet de levens prachtig neer. Mercedes die vastzit in een traditioneel eilandmentaliteit waar de vrouw niet veel in te brengen heeft. Robin, vol schuldgevoelens naar haar dochter toe, en Gemma, die zich niet geliefd en begrepen voelt, en daardoor verkeerde beslissingen neemt. Er is zelfs een vierde 'personage' dat we volgen: het eiland zelf. Wat het met de bevolking en de omgeving doet als het plots overgenomen wordt door de superrijken als dé nieuwe hot spot voor vakantie.

Het is niet alleen een karakterverhaal, maar het is ook daarnaast ook spannend. Waarom zit Mercedes vast aan een contract met haar bazin? Wat is er met haar zus gebeurd? In wat voor vreemde wereld is Gemma terechtgekomen? En zal haar moeder, Robin, haar ooit vinden?

Wat er werkelijk aan de hand is, is verschrikkelijk, maar wel realistisch en iets wat nog dagelijks aan de hand is. Het verhaal is actueel herkenbaar en refereert, volgens mij, naar bestaande rijke en machtige personen (die de afgelopen jaren vaak in het nieuws kwamen). Het is ingenieus geschreven en al is het gegeven niet origineel, om het zo in diepte te lezen, hoe het eraan toe gaat, is behoorlijk confronterend en gruwelijk.

Een zeer aan te bevelen, uitzonderlijk boek! Een thriller die je nog lang bijblijft.

Nederlands 

Paperback 

9789022598290 

07 april 2023 

416 pagina's

Boekerij

22,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten