zondag 9 april 2023

Review: Rusland - Antony Beevor



Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921 van de veelgeprezen Antony Beevor biedt een overzicht van deze periode in de Russische geschiedenis en is onbedoeld actueel met de oorlog tegen Oekraïne

Op de Oktoberrevolutie van 1917 volgde een extreem destructieve oorlog die vier jaar zou duren. Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921, biedt een caleidoscopisch overzicht van deze gewelddadige periode in de Russische geschiedenis, waarin naar schatting 8 tot 11 miljoen mensen om het leven zijn gekomen. Beevor toont het verval van het tsaristische regime, de opkomst van revolutionaire krachten en de twee revoluties in 1917, het derde jaar van de voor Rusland rampzalig verlopende Eerste Wereldoorlog. De eerste revolutie bracht liberale, sociaaldemocratische en democratische ontwikkelingen op gang, bij de tweede werd dit alles afgebroken door een staatsgreep van de bolsjewieken, die vervolgens onder leiding van Lenin en Trotski een dictatuur in Rusland wisten te vestigen.

De burgeroorlog was niet alleen een gewapende strijd tussen de Roden en de Witten van Sint-Petersburg tot Vladivostok en van Archangelsk tot de Krim, maar kende ook veel internationale inmenging van onder andere Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Groot-Brittannië en Amerika.

Beevor is als geen ander in staat het volledige beeld van deze strijd te geven. Hij baseert zich op de historische literatuur, Russische archieven, brieven, dagboeken en verslagen van ooggetuigen. Zo ontstaat een zeer levendig en kleurrijk beeld. Naast politieke leiders en hoge militairen komen ook veelvuldig gewone burgers, arbeiders, boeren en soldaten aan het woord. Beevor heeft oog voor tal van veelzeggende details en hij belicht keer op keer de kwaadaardige verschrikkingen die met oorlogvoering gepaard gaan.

De bewering dat de geschiedenis zich herhaalt, gaat hier zeker op. Beevor levert hier weer een uitstekend standaardwerk af dat alomvattend is over hoe communistisch Rusland ontstaan is en de verschrikkelijke vierjarige oorlog die er het gevolg van was.

Het boek helpt ook verduidelijken wat er op dit moment gebeurt. Je begrijpt de Russische geest hierdoor ook beter, alsook de complexiteit van het land en zijn geschiedenis. Mijn kijk op de oorlog dat nu gaande is, is hierdoor compleet veranderd.

Het was vooral verrassend om te leren dat er niet alleen de Roden en de Witten waren, maar dat er veel andere landen in deze oorlog verwikkeld zaten, soms verdwenen ze, soms ontstonden ze. Van Siberië tot aan de Krim, tot aan het koude noorden van Moermansk. Het ontstaan van Finland, Letland en Litouwen. 

Boeiend, pakkend en beklijvend geschreven. En vooral angstwekkend, vol met de gruwelen van een oorlog. Met een neutraal standpunt, zonder party te kiezen, beschrijft de auteur de vreselijke misdaden die beide partijen tijdens de oorlog begaan hebben. 

Het is indrukwekkend hoeveel research de auteur heeft gedaan en hoe hij dat op een vlot leesbare manier heeft weergegeven. 

Ik kon niet stoppen met lezen, dit boek greep me bij de eerste letter goed beet, en al is het een dikke pil, het was heel snel uit.

Kortom: een meesterwerk! Voor iedere geschiedenisliefhebber een must-read. 

Review door Tony

Nederlands 

Paperback 

9789026360152 

09 november 2022 

544 pagina's

Ambo | Anthos

45 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten