dinsdag 31 januari 2023

Review: Ravenna - Judith Herrin



‘Ravenna’ van Judith Herrin is een prachtig geïllustreerd geschiedenisboek over de stad Ravenna, ‘de smeltkroes van Europa’.

Judith Herrin beschrijft in ‘Ravenna’ de geschiedenis van een smeltkroes. In 402 koos keizer Honorius Ravenna tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Dat trok wetenschappers, ambachtslieden en religieuze leiders naar de stad, die uitgroeide tot het culturele en politieke centrum van Noord-Italië. Hoogleraar Judith Herrin volgt de levens van Ravenna’s heersers, kroniekschrijvers en inwoners en laat zien hoe de stad de ontmoetingsplaats werd van Griekse, Latijnse, christelijke en barbaarse culturen en de spil vormde tussen oost en west. Prachtig geïllustreerd met 32 pagina’s speciaal gemaakte foto’s van de beroemde mozaïeken. In ‘Ravenna’, dat bekroond werd met de Duff Cooper Prize voor het beste non-fictieboek, brengt Judith Herrin de vroege middeleeuwen tot leven door de geschiedenis van één stad.

Review door Tony

Of het nou gaat om politiek, geschiedenis, kunst of geloof, je wordt aan de hand van de liefde van de auteur voor deze halfvergeten stad in Italië meegenomen in een caleidoscoop van verhalen.

Doorspekt met prachtige foto's van indrukwekkende onderwerpen krijg je een lesje over wat deze stad allemaal betekend heeft in de geschiedenis. 

Ook al weet je dat het een stad is rijk aan geschiedenis, krijg je door alle informatie en verhalen zin om je koffers te pakken om zelf deze keizerin uit de oudheid te bezoeken. 

Het is prachtig hoe de auteur weet hoe al die koninkrijken en rondtrekkende volkeren van invloed zijn geweest op onze geschiedenis en onze cultuurontwikkeling. Hoewel ze wel vaak focust op de religie, is deze natuurlijk van erg groot belang hoe we ons in Europa ontwikkeld hebben. 

Het is erg verwarrend hoe er vaak van heerser of periode overgesprongen wordt, maar dat is natuurlijk mede een reden waarom deze stad in de geschiedenis zo interessant was.

Het kan af en toe droog overkomen, alle details en feiten, maar voor de lezers die interesse hebben voor het West-Romeinse rijk en deze stad, is het een bron aan kennis.

Verfrissend vond ik dat de auteur vaak over vrouwelijke heersers heeft geschreven en wat hun invloed was. De aandacht die ze in dit boek kregen, was zeker verdiend.

Nederlands Hardcover 

9789401918701 

27 september 2022 

672 pagina's

40 euro

Uitgeverij Omniboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten