dinsdag 31 januari 2023

Review: De vuurtoren van Stalingrad - Iain MacGregor



De slag om Stalingrad, tussen september 1942 en begin februari 1943, geldt als de meest cruciale, bloedigste slag in de geschiedenis en markeerde het definitieve keerpunt van de Tweede Wereldoorlog.

Vijf maanden lang leverden Duitsers en Russen strijd in brute huis-aan-huisgevechten. Dit boek beschrijft die strijd door het prisma van een belangrijk strategisch gebouw in het hart van de stad: Pavlovs Huis, ook wel bekend als de ‘Vuurtoren van Stalingrad’. Daar, op een paar honderd meter van de Wolga, ontstond de legende van een klein garnizoen van Russische verdedigers die standhielden tegen een overweldigende overmacht.

Iain MacGregor, die voor dit boek tal van Russische en Duitse archieven raadpleegde en vele onbekende getuigenissen boven water haalde, biedt tachtig jaar na dato een gedetailleerd verslag waarbij hij nieuw licht werpt op de grimmige realiteit en de mythevorming die al tijdens de oorlog een aanvang nam.

Review door Tony

Sinds kind al is de tweede wereldoorlog voor mij de periode geweest waar ik het meest gefascineerd door ben. Op je vierenvijftigste denk je alles al gelezen te hebben over dit onderwerp, en dan komt er weer een nieuw boek uit zoals deze, wat je mening helemaal doet herzien. 

Niet zomaar een boek over de gevechten en wie op wie schoot, maar meer over de psychologie van het handelen van twee partijen in de meest bloedige gevechten uit de moderne geschiedenis. 

Het is duidelijk dat deze stad en zijn geschiedenis een speciale plek hebben in het hoofd van de auteur (net als van de meeste Russen), gezien de nieuwe ideeën, invalshoeken en informatie waarmee hij op de proppen komt. 

Het is niet alleen een gevecht tussen het fascisme en het bolsjewisme, maar vooral een gevecht van het Russische volk om te overleven. Vooral nu met de huidige toestand in de wereld, is het bevreemdend om dit boek te lezen, om te bedenken dat de geschiedenis zich inderdaad herhaalt en dat iedereen gewoon een andere plek inneemt. Het gaat dus niet alleen over de gevechten bij Stalingrad, maar het geeft ook een erg grote inkijk op een belangrijk deel van het hart van de Russische geschiedenis en cultuur.

Na het neerleggen van dit boek ben ik weer verstomd over de gruwelijkheden die zich in de tweede wereldoorlog voltrokken en die met pijn in mijn hart toch weer gebeuren.

De uitwerking van het boek was in verschillende stijlen: de geschiedenis zelf, kijk op de geschiedenis, politiek en propaganda en de verschrikkelijke uitkomst van een oorlog waarvan je weet dat hij nooit goed kan aflopen, wat geen enkele oorlog eigenlijk kan.

Hoe hard het onderwerp ook is, de psychologie van de mensen die vochten en de oorlog bestuurden, komt net zo krankzinnig over als elke moderne oorlog.

En hoe vlotlezend het boek ook was, ik moest het af en toe wegleggen om mijn hoofd tot rust te laten komen en alles eens rustig te overdenken en een plek te kunnen geven.

5 op 5 sterren!


Nederlands 

Paperback 

9789029548120 

17 januari 2023 

448 pagina's

28,50 euro

Arbeiderspers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten