vrijdag 6 januari 2023

Review: Eeuwige vriendschap - Nele Neuhaus



Deel 10 in de serie rondom rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein!

In Bad Soden wordt een vrouw als vermist opgegeven. Bij haar thuis treft de politie haar demente vader aan, verward en uitgedroogd, en vinden ze op meerdere plekken bloedsporen, maar geen lijk.

Het onderzoek leidt rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein naar de gerenommeerde literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt, waar de vermiste vrouw meer dan dertig jaar werkzaam was, tot ze onlangs werd ontslagen. Ze blijkt daar de afgelopen tijd een hoop mensen tegen zich in het harnas te hebben gejaagd.

Hoe meer Pia en Bodenstein leren over de vrouw en haar vriendenkring op de uitgeverij, hoe meer geheimen ze tegenkomen, waarvan sommige decennialang goed bewaard zijn gebleven. Heeft iemand de vrouw iets aangedaan vanwege haar recente gedrag, of moet de reden in haar verleden worden gezocht?

Eeuwige vriendschap is het tiende, los te lezen deel in de populaire thrillerreeks rondom rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein van bestsellerauteur Nele Neuhaus. Voor de lezers van Samuel Bjørk en Jussi Adler-Olson.

Dit is het eerste boek dat ik uit de reeks met Pia Sander en Oliver von Bovenstein lees, en hoewel ze als losstaande delen te lezen zijn, had ik toch graag ook de vorige delen gelezen. Deels omdat je dan beter mee kunt leven met de personages en deels omdat dit deel zo goed was dat ik het jammer vond ze nu pas te leren kennen.

De proloog begint in juli 1983 met een stel vrienden dat samen op vakantie is, maar je zou niet zeggen dat het vrienden zijn, want de sfeer is absoluut niet aangenaam. Dan springen we naar 2018. De succesvolle auteur Severin Veltin, die uitgegeven wordt door Winterscheid, heeft een boek van een andere auteur gekopieerd en dat schandaal is uitgekomen. Wanneer zijn literair agente Heike vermist wordt, is Veltin de eerste verdachte, maar zeker niet de enige. Er blijken wel meer mensen in aanmerking te komen.

De eerste hoofdstukken kwamen langzaam op gang en ik vond het moeilijk om het boek telkens weer op te pakken. Maar omdat ik van een andere boekenreeks van deze auteur zo ontzettend had genoten, besloot ik het vol te houden. Gelukkig maar. Waar de auteur in uitblinkt, en nu weer, is het uitwerken van levensechte personages. Een ander klein minpuntje zijn het groot aantal personages, maar na een tijdje kon ik ze wel uit elkaar houden, en ik snap wel dat het een noodzakelijk kwaad was dat ten slotte het verhaal ten goede kwam.

Leuk was dat Neuhaus de wereld van uitgevers, schrijvers en literair agenten goed en uitgebreid beschrijft, en je het allemaal zo voor je kan zien. Verder is het ook een boeiend verhaal met plottwists en cliffhangers, waardoor je op een gegeven moment niet meer kunt stoppen met lezen. Een verhaal over leugens en geheimen. Maar alles komt uiteraard op een gegeven moment uit.

Een ingenieus plot met boeiende karakters en levendige beschrijvingen. Hiermee toont Neuhaus voor mij aan dat ze niet alleen meeslepende romans maar ook gedegen thrillers kan schrijven.

Nederlands 

Paperback 

9789021463704 

08 november 2022 

464 pagina's

22,99 euro

Volt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten