woensdag 22 juli 2020

Review: De ijzige verloofde | De spiegelpassante deel 1 – Christelle DabosDe ijzige verloofde is het eerste deel van de betoverende Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Treed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten…

Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie, heeft unieke gaven: ze kan door spiegels reizen en ze kan met haar handen de geschiedenis van voorwerpen lezen. Ze leidt een rustig bestaan op de ark Anima. Tot ze onverwachts wordt uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van de Drakenclan. Ophelia is gedwongen haar verloofde te volgen naar de Hemelburcht op de ijzige ark Pool, waar niemand te vertrouwen is. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verschrikkelijke gevolgen heeft voor haar eigen leven, maar ook voor haar geliefde ark Anima.

Christelle Dabos is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk, waar haar boeken regelrechte bestsellers zijn. Ook in andere landen is deze serie een ware hype. De ijzige verloofde is in Duitsland genomineerd voor de gerenommeerde Deutscher Jugendliteraturpreis. De Nederlandse vertaling is van Eef Gratama.
De wereld die de auteur heeft geschapen is origineel en bijzonder. Ooit was de wereld één ronde bol, maar door God is deze versnipperd in zwevende klompen aarde; die nu arken heten. Sommige bevatten samenlevingen en deze verschillen sterk van elkaar. De auteur schetst die samenlevingen met veel fantasie en met de nodige details die het allemaal levensecht maken.

Hoe de verschillende soorten mensen en samenlevingen in elkaar zitten, de diversiteit in gebruiken en magie; dit alles wordt fascinerend weergegeven.

Niet alle samenlevingen zijn leuk, verre van, zeker niet ‘Pool’ waar Ophelia gedwongen op terechtkomt. Gevaar loert om iedere hoek, intriges en decadentie volop. Ophelia krijgt het niet gemakkelijk; de ene ramp na de andere dient zich aan.

Ophelia is een apart personage. Kleurloos en onbeduidend op het eerste gezicht, maar als je haar beter leert kennen, is ze dapper en slim. Onhandig, maar ook vindingrijk. Haar sjaal vond ik superschattig. Waarom, dat moet je zelf maar lezen, maar ik zou best zo’n sjaal willen hebben.

Zondermeer een unieke fantasy-serie, want dit is slechts het eerste deel van vele, en ik kijk reikhalzend uit naar deel 2 (verschijnt januari 2021).

Een vlotte pen, vreemde, boeiende personages en heel veel wonderlijke gebeurtenissen in een magische wereld maken van dit boek een pageturner.ISBN: 9789024587223Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Hardcover met leeslint

Pagina’s: 523Prijs: 24,99€

Geen opmerkingen:

Een reactie posten