zaterdag 25 juli 2020

Review: De geschiedenis van de slavernij – Dick HarrisonIn 'De geschiedenis van de slavernij' geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van 'De Dertigjarige Oorlog', een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname. Een magistraal boek over een van de zwarte bladzijden uit de menselijke geschiedenis.
Recensie door Tony

Niet te geloven dat iemand zoveel tijd en werk heeft gestoken in zo’n omvangrijk boek (en dit is nog maar een samenvatting van zijn trilogie). Deze man heeft duidelijk zijn research gedaan. Voor iedereen die alles wil weten over de slavernij, hoe het werkte en welke vormen je erin had (ja, er waren meerdere vormen), de politieke belangen en de economische invloeden, is dit een prachtig naslagwerk. Alles is erin terug te vinden.

De onderwerpen, gebieden en tijdstippen zijn zo ongelooflijk gedekt dat ik eerlijk gezegd geen vragen meer heb over het onderwerp ‘slavernij’.

Ik wist echt niet er zoveel vormen van slavernij waren. Ik dacht dat ik er al veel over wist, maar de auteur heeft alle clichés die ik had overboord gegooid.

Er staan ook korte stukken in van individuele slaven, wat ze meegemaakt hebben. Er waren ook slaven die later machtige en belangrijke posities hebben bereikt.

De auteur kijkt dus niet enkel naar het grote plaatje, de slavernij in het algemeen en de slavenhandel, maar hij gaat ook in detail op het onderwerp in, zodat zelfs het persoonlijke niet vergeten wordt.

Eveneens wat de invloed van de slavernij op cultuur, architectuur en de kunst was komt aan bod, en veel meer.

Harrison heeft het over de slavernij daterend uit de oudste periode tot op heden, want ja, slavernij bestaat nog steeds.

De auteur weet je aandacht vast te houden en ondanks het feit dat hij neutraal blijft en zichzelf niet laat beïnvloeden of meeslepen, word je bij het lezen van sommige stukken toch wel emotioneel.

Ik zou nog geen komma kunnen bedenken die een toevoeging zou kunnen zijn in dit boek.

Dit is het meest complete naslagwerk over een onderwerp dat ik ooit gelezen heb.

Een sterke aanrader.

Vijf op vijf sterren.

ISBN: 9789401916233Uitgeverij: Omniboek

Hardcover met leeslintPrijs:  39,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten