woensdag 12 februari 2020

Review: Weg – Nynke KuipersIn een droom ontmoet hoofdpersoon Nyna haar dertienjarige ik, een verdwaalde puber. Bij daglicht vervolgt ze het gesprek en wordt duidelijk dat de puber opheldering wil over een gebeurtenis uit het verleden. Een jeugdvriendinnetje pleegde zelfmoord, maar daar werd nooit over gepraat. Iedereen ging op zijn eigen manier om met de dood van Lisa. Langzamerhand raakt de dertienjarige Nyna het spoor bijster en op een dag gaat ze niet zoals altijd naar school, maar pakt de trein, stapt ergens uit en begint te lopen.

De volwassen Nyna en de puber Nyna gaan samen op onderzoek uit en als ware detectives proberen ze het verleden en hun eigen innerlijk leven te ontrafelen. Weg is een beeldverhaal dat leest als een roadmovie.
Ik vind beeldverhalen zo’n heerlijke mix tussen boeken en strips. Ook ‘Weg’ is weer een fantastisch beeldverhaal. Zowel qua verhaal als illustraties.

Nynke gaat heel diep, diep in het verleden en diep in zichzelf. Terug naar haar jeugdjaren waar ze worstelde met gebeurtenissen zoals de zelfmoord van een vriendin, haar seksualiteit, de zin van het leven, onbegrip en drugsgebruik. Ze zat zo diep dat ze zelfs eens een week van huis wegliep. De auteur geeft zichzelf compleet bloot wat intense momenten geeft. Maar al is het onderwerp zwaar, door een lichte toets van humor en de prachtige illustraties, voelt het toch niet zo aan.

Over de illustraties. Ik vind ze geweldig! In strakke, eenvoudige lijnen worden tal van emoties en acties zodanig getekend dat het bijna een (teken)film lijkt. Weinig kleurgebruik maar wel op de goede plaatsen, wat optimaal de sfeer weergeeft.

5 op 5 sterren!

ISBN: 9789038807881Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Pagina’s: 190

Prijs: 23,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten