woensdag 19 februari 2020

Review: Beiroet – Verhalen en recepten uit een mediterrane stad – Merijn Tol



Jarenlang woonde kookboekenauteur Merijn Tol voor de helft van de tijd in Beiroet. Nog steeds verdeelt ze veel van haar tijd tussen Amsterdam en Beiroet. Een waanzinnige en bijzondere stad in het Midden-Oosten die niemand onberoerd zal laten. In BEIROET – VERHALEN EN RECEPTEN UIT EEN MEDITERRANE STAD beschrijft Merijn door de ogen van haar vrienden, de rijke food scene van haar favoriete Beiroet. Met verhalen, foto's en natuurlijk recepten neemt ze je mee door diverse wijken van de stad. Maak kennis met de tien regels van Kamal om de beste tabouleh te maken, een kibbeh van pompoen met ui of de lekkerste man'ouche met za'atar en rozenblaadjes. Naast de vele recepten bevat het boek talloze adressen, foto's en tips om deze stad te bezoeken. Maak met dit kookboek kennis met de verslavende geuren, explosieve smaken en het meeslepende, vaak geïmproviseerde leven in Beiroet!





Een fantastisch en origineel kookboek! Het combineert recepten met wetenswaardigheden over de stad. Een kook- en reisboek ineen dus. De auteur schrijft over meerdere wijken in Beiroet. Hoe de mensen daar leven, wat typisch is aan de wijk. Ze geeft ook telkens restaurantadresjes. En dan uiteraard enkele gerechten die ze in die wijk of via een vriend heeft geleerd.

Authentieke Libanese gerechten vol smaak. 


De recepten zijn duidelijk en de meeste zijn eenvoudig te bereiden. Het enige wat ik eraan miste waren de kooktijden. Je moet dus een beetje gokken aan de hand van de beschrijving wat de bereidingstijd is. Sommige gerechten herkende ik, maar ze hebben een originele twist gekregen en zijn lekkerder dan de versies die ik voordien kende. 


De ‘fattoush ahmar’ (rode biet, rodekool, dille en dragon) is een heerlijk frisse salade die overal bij gegeten kan worden, zowel tijdens de zomer als de winter. Combineer de salade bijvoorbeeld met de ‘moutabel arnabeet ma zeit badounes w kesbara w labneh’ (gefrituurde bloemkool met tahina, labneh, peterselie-korianderolie en gestampte gefrituurde knoflook) en je hebt een warme en koude groentegerecht dat lekker samengaat. Wij aten daar nog de ‘Batata harra ma habet el kesbora’ (geroosterde aardappeltjes met koriander, korianderzaad, knoflook, aleppo-peperolie en citroen) bij. Dat maakt de maaltijd compleet en met tal van smaakexplosies. We konden er geen genoeg van krijgen en gingen dan ook met een overvolle buik van tafel. 
Prachtige foto's die de sfeer van Beiroet goed weergeven en waardoor je zin krijgt meteen daarheen op reis te gaan.

Ideaal kookboek voor een bijzondere dinertafel met allerlei exotische gerechten. Hiermee kun je je vrienden perfect culinair verrassen!



ISBN: 9789038806969



Uitgeverij: Nijgh Cuisine

Hardcover

Prijs: 34,99




Geen opmerkingen:

Een reactie posten