dinsdag 4 februari 2020

Review: De glorie van Rome – Adrian GoldsworthyIn 'De glorie van Rome' beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet 'slechts' uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld. 'Als je ooit twee boeken over het Romeinse leger gaat lezen, laat dit dan één van die twee zijn,' aldus de Britse krant 'The Observer'.
Recensie door Tony.

Dit boek gaat uit over de Romeinse legioenen van hun vroegste vorm tot hun laatste. Er is een uitgebreide omschrijving van hun tactieken, de evolutie, psychologische analyses, de strategische en de politieke betekenissen en invloeden van het leger. Daardoor is dit boek zeker even goed als de andere boeken over het Romeinse leger.

Rijkelijk voorzien van een paar interessante, maar jammer genoeg niet goed leesbare, kaarten, en prachtige foto’s. Dit boek geeft heel goed weer hoe het was om te dienen in het legioen en wat je carrièrekansen en mogelijkheden waren.

Het gaat niet over de successen of verliezen van het legioen maar over wat ze betekenden voor het Romeinse rijk en ook over de groei en val van het Romeinse rijk.

Het is vlot leesbaar, makkelijk te begrijpen en vol conclusies waar je het wel mee eens moet zijn. Het is vooral een interessant boek omdat het verschillende invalshoeken benadert die je in de doorsnee geschiedenisboeken niet tegenkomt.

Het leest zo vlot dat je erdoor bent voor je het weet en je krijgt er heel wat nieuwe kennis bij en inzichten die blijven hangen.

Een aanrader voor zowel de kenner als voor degenen die pas een interesse voor het onderwerp ontwikkeld hebben.ISBN: 9789401916073Uitgeverij: Omniboek

256 pagina’s

Prijs: 23,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten