woensdag 6 juni 2018

Review: Monsterliefde – Katherine DunnAl en Lily Binewski, eigenaars van een rondreizende kermis, besluiten hun eigen kermisattracties te kweken door Lily tijdens haar zwangerschappen allerlei experimentele drugs toe te dienen. Na verloop van jaren heeft Lily een complete freakshow gebaard: Arty, die vinnen heeft in plaats van ledematen; Olympia, de gebochelde albino-dwerg; een Siamese tweeling en als laatste nakomertje Fortunato, dat vanwege zijn gave uiterlijk dreigt te worden achtergelaten als vondeling, maar net op tijd blijk geeft van zijn sterke telekinetische gaven. Arty ontpopt zich als een regelrecht monster, en niet alleen in anatomische zin. Zijn excessieve gedrag zal uiteindelijk de val van het Binewski-imperium veroorzaken. Op deze gedurfde, fascinerende roman zou een waarschuwing moeten staan: lezer, pas op! Zij die binnentreden in de wereld van wangedrochten op de kermis, verteld door Olympia, zullen zich niet meer kunnen losrukken van het verhaal dat zowel meeslepend als weerzinwekkend, geestig en angstaanjagend is.

Dit is een bijzonder verhaal in al zijn facetten.

Bijzonder vreemd, bijzonder mooi, bijzonder angstaanjagend, bijzonder origineel, kortom: verwacht je aan een dolle rit in de verwrongen geest van vreemde creaturen.

Je moet wel houden van heel veel proza; de auteur schrijft bloemig en literair, zodat het niet altijd even vlot leest. Maar dat ze kan schrijven, dat is een keihard feit.

In het begin kan het verhaal en de vele namen wat verwarrend overkomen, maar dat gaat gauw voorbij.

We krijgen het verhaal te lezen door de ogen van Olympia, een gebochelde albino-dwerg met een slaafs, beetje dom, karakter, maar met een groot, verlangend hart.

We lezen om de beurt in het verleden en het heden. Hoe de ‘freaks’ ontstaan zijn, hoe de opvoeding op een kermis is, de relatie tussen de broers en zussen en hun ouders, hoe de buitenwereld hen ziet.

De manier waarop ieder lid van het circus ontstaan is, is weerzinwekkend en toch vond ik het ook op een duistere manier fascinerend. Vooral hoe ze daar ieder mee omgaan, hoe ze hun freak-zijn omhelzen en de ‘normalen’ juist verschrikkelijk vinden.

We lezen ook hoe Olympia het in het heden red, zonder de veilige haven van het circus. Ze is geobsedeerd door een andere bewoonster in het gebouw waar ze woont. Ik zeg niet waarom, want dan verklap ik een twist.

Het verhaal wordt zowel gehaat als innig van gehouden door lezers. Ik hield er wel van, maar ik kan me voorstellen dat sommigen zich dood zullen ergeren aan vele van de circusbewoners. Voor mij maakte het alles des te echter.

Ik zou het zeker aanraden, al is het omdat het uniek in zijn genre is, maar enkel aan doorgewinterde lezers.


Katherine Dunn


ISBN: 9789045340180

Uitgeverij: Colibri

Harde kaft met leeslint

Pagina’s: 682

Prijs: 12,50

2 opmerkingen:

 1. Ik heb het net gelezen.
  Wat. Een. Boek!
  Nog nooit zoveel verbeelding verzameld gezien in één verhaal. Fascinerend! En wat kan ze schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het net gelezen.
  Wat. Een. Boek!
  Nog nooit zoveel verbeelding verzameld gezien in één verhaal. Fascinerend! En wat kan ze schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen