zaterdag 23 juni 2018

Review: Hotel Dorado – Pepijn Lanen & Floor van het Nederend
In de graphic novel Hotel Dorado van Pepijn Lanen, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, en Floor van het Nederend verdwijnt de naamloze ik via zijn badkamerspiegel in een andere dimensie. De rat, Eddy en de mooie Maan laten hem een wondere wereld zien waarin de werkelijkheid wordt opgerekt: de geest komt los van het alledaagse.

Je wordt in de graphic novel Hotel Dorado onvermijdelijk meegezogen in de wervelende graphics van Floor van het Nederend, die worden gecombineerd met de originele teksten van woordkunstenaar Pepijn Lanen.

Je wordt meegesleurd op een dolle rit door de fantasie en gedachten van een met drugs volgepropte gozer. De fantasiewereld, drugswereld of andere dimensie of hoe je ook wilt noemen is gedurfd, origineel, humorvol, eng, vol met anekdotes en wisecracks, knipogen en vooral veel gestoordheid.

De heerlijke naïviteit van het hoofdpersonage op jacht naar zijn mysterieuze mooie vriendin, geholpen door zijn nogal vreemde vrienden, is een fantastisch geslaagde mix.


De illustraties passen er ontzettend goed bij, zelfs al zijn ze in zwart-wit. Ik vind dat dit juist de gekte nog eens benadrukt. Met andere woorden, de teksten en tekeningen zijn een perfect koppel, vullen elkaar aan, versterken elkaar. 


Af en toe word je naar het verhaal over de schrijver en illustrator getrokken door een enkele pagina; hun struggles met de graphic novel en het gepubliceerd krijgen. Dit wordt ook nog eens duidelijk gemaakt door illustraties niet in zwart-wit maar in groen-wit. Zo weet je ook dat dit de werkelijkheid is (maar wat is de werkelijkheid eigenlijk? Bestaat die wel?). Die passages storen het verhaal absoluut niet, zijn juist een leuke afwisseling waarin je even kunt bijkomen van alle bezetenheid.

Een verhaal met veel Alice in Wonderland gehalte, vermengd met een flinke dosis sci-fi (denk Bladerunner, maar dan gemaakt door een Tim Burton op crack) en een behoorlijke snuf ‘Fear and Loathing in Las Vegas’, en dat met een subtiele retro vibe.

Een geflipte, krankzinnige graphic novel: loved it! Loved it! 
ISBN: 9789026343773

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Hardcover

Tekst: Pepijn Lanen

Illustraties: Floor van het Nederend

Prijs: 20
Pepijn Lanen & Floor van het Nederend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten