donderdag 8 juni 2017

Review: Vegan for friends (verrassende recepten met een verhaal) - Alexander Gershberg


De recepten in Vegan for friends bewijzen dat plantaardige voeding niet saai en flauw is. De gerechten van chefkok Alexander Gershberg zijn heerlijk en vol smaak!
Voor zijn originele gerechten gebruikt Alexander traditionele onbewerkte en pure ingrediënten, zonder vlees en kaas te imiteren. Maar Vegan for friends is meer dan een kookboek: het is ook een spannende reis vol verhalen achter de recepten.
In elk hoofdstuk van Vegan for friends gaat Alexander in op een ander thema met een aparte kookstijl. Van de traditionele Russische keuken van zijn moeder en Joods comfortfood dat hij voor zijn oma in Israël maakt, tot de Midden-Oosterse keuken waarmee hij is opgegroeid. Van de geïmproviseerde gerechten die hij voor zijn vrienden maakt met wat hij toevallig in huis heeft, tot de experimentele en gedurfde creaties voor de kunstenaars en muzikanten in zijn omgeving.
Vegan for friends is een culinair en multicultureel mozaïek en een smakelijke afspiegeling van het moderne leven.


Waar vroeger vegetariërs een uitzondering vormden en het nu alom tegenwoordig is, zo is het momenteel gesteld met de veganisten. Het is op dit moment nog niet zo veelvoorkomend, maar zeker aan een opmars toe (kijk alleen maar al naar het aantal YouTube filmpjes daarover). En terecht.
Het kookboek begint met waarom Gershberg overgestapt is op een veganistisch voedingspatroon. Hij had namelijk last van een chronische huidziekte en geen enkel medisch advies hielp, behalve het volgen van een macrobiotisch dieet. Hij gaat er dieper op in, waar een dergelijk dieet vandaan komt, de filosofie erachter, en het is echt aan te raden dat hoofdstuk te lezen. 

Vervolgens het concept voor dit kookboek: koken voor vrienden. Gershberg zegt: 'Het gaat mij om de mensen om ons heen ..., de momenten waarop we elkaar in de ogen kijken en elkaars ziel lezen.... Eten gaat om mensen. Het is een andere manier van communiceren, delen, liefhebben.' Ik kan het alleen maar hartgrondig met hem eens zijn; er is niks gezelliger dan een heerlijke maaltijd delen met mensen die je graag om je heen hebt.

Het kookboek is superhandig ingedeeld, je krijgt niet alleen overheerlijke recepten voorgeschoteld, maar ook alle informatie hoe op een gezonde en voedzame manier veganistisch te koken. Waarom het beter is voor het lichaam en de geest, maar zonder aan smaak en genot in te boeten.
De tortillawraps met linzenpaté, zoete aardappel, tempura en tahinisaus zijn een aanrader. Het hoort bij het leuke hoofdstuk: Food To Go.

Verder is er ook het hoofdstuk: 'Koken voor de exota-dames, salades met pit', waarbij mijn favoriet de groene salade met gegrilde groeten is.
Ook leuk is het hoofdstuk 'Koken voor mijn maffe muzikantenvrienden, koken met een edge!'. Probeer hier eens de Chinese-koolrolletjes met takuan en amandelsaus.
Gershberg maakt geen mainstream gerechten, maar een mix van Russische, Midden-Oosterse, Oosterse en Joods. En dat maakt het kookboek juist zo boeiend. Wedden dat je nooit eerder zo gevarieerd, lekker en gezond at?

Gershberg is creatief, dat is zeker, en geeft dat ook aan ons mee. Kook eens met wat je in huis hebt, gebruik daarbij je fantasie en je krijgt een superlekker gerecht op tafel getoverd.
Je krijgt ook tips waar de boodschappen te doen, er zitten recepten voor overheerlijke desserts en drankjes bij, kortom: een musthave kookboek!

ISBN: 9789045215617
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Pagina's: 224
Hardcover
Prijs: 21,99 euro
Alexander GershbergGeen opmerkingen:

Een reactie posten